Žene i muškarci prvi put ravnopravni pred zakonom u Tunisu

0

Narodna skupština Republike Tunis proširila je predlog novog ustava za još nekoliko članova i time prvi put u istoriji zemlje donela odluku o ravnopravnosti muškarca i žene.

Svi državljani muškog i ženskog pola imaju jednaka prava i obaveze. Oni su jednaki pred zakonom”, navodi se u članu 20 Predloga ustava usvojenog u ponedeljak sa 159 od ukupno 169 glasova.

Iako žene u ovoj zemlji još od 1959. godine imaju veća prava od žena u drugim arapskim državama, u pojedinim oblastima života i dalje su diskriminisane.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava poput “Amnesti internešnela” i “Hjuman rajts voča”, iznele su primedbe na račun izglasanog člana zbog toga što je u njemu reč o “državljanima” Tunisa, pa se samim tim princip ravnopravnosti ne odnosi na strance.

Novi ustav treba da bude usvojen tri godine nakon svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg predsednika Zina el Abidina Ben Alija. Da bi stupio na snagu, za njega mora da glasa najmanje dve trećine od ukupno 217 poslanika, a u suprotnom će o njemu odlučivati narod na referendumu.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.