Niš: Huškaju pse na čitače vodomera

0

Bilo je više slučajeva da je terenskog radnika ujeo pas kad je hteo da uđe u dvorište, kaže direktor „Naisusa“ Dejan Andrejević.

Uz pomoć psa u dvorištu koji mu čuva vodomer, jedan Nišlija nije plaćao vodu 13 godina, a njegov primer uopšte nije usamljen.

„Nekoliko terenskih radnika ujeo je pas kad je hteo da uđe u dvorište. “Vodovod” je morao tim radnicima da plati ogromnu odštetu“,
priča direktor Andrejević.

Da bi sprečili očitavanje potrošnje, čak 10.000 građana se dovija na razne načine, od zaključavanja dvorišta do parkiranja automobila na šahtove sa vodomerom. “Naisus” je najavio rigoroznu kontrolu jer zbog nenaplaćenih računa gubi milion evra godišnje.

„Za to što građanin nije plaćao vodu više od 13 godina, odnosno vodomer nije očitan 4.687 dana, nije kriv samo on. Naši radnici koji su dužni da kontrolišu vodomere su samo jednom napisali da u tu kuću ne mogu da uđu zbog psa – i više nikada tamo nisu otišli. Uvešćemo strožu kontrolu radnika koji proveravaju stanje na terenu. Potrošač je dužan da plaća cenu za prosečnu potrošnju za tri meseca, iako mu nije očitan vodomer“,
kaže Andrejević.

On ističe da terenski radnici nailaze na mnogobrojne prepreke.

„Samo zbog zaključane kapije u septembru prošle godine nije izdato 4.139, a u oktobru 3.562 računa. Mnogi potrošači ne puštaju terenske radnike da im uđu u dvorišta, parkiraju vozila na šaht, a neki čak i fiksiraju i zaključavaju šahte. Imamo probleme i prilikom očitavanja stanja na hidroforskim vodomerima u zgradama“,
kaže Andrejević.

Nišlija Miomir Ilić priča da račune za vodu ne plaća jer se ne pojavljuju radnici da očitaju vodomer.

„Valjda ih mrzi da dolaze na periferiju. Zašto bismo onda mi plaćali vodu? Kad oni ne brinu o tome, da li smo mi dužni. U “Naisusu” imaju velike plate, i baš ih briga da li građani plaćaju vodu ili ne“, kaže Ilić.

Utvrđeno je da je lane 11 gradilišta trošilo vodu koju nije plaćalo.

„Uspeli smo da vlasnike tri gradilišta nateramo da se prijave kao korisnici“
, napominje Andrejević.

On dodaje da je cena od 54 dinara po kubiku jedna od najnižih u Srbiji.

Javašluk u „Naisusu“
„Zbog javašluka u „Naisusu“, preduzeće godinama ima ogromne gubitke. Utvrđeno je da 3.200 vodomera nije očitano više od tri, 2.000 više od šest godina, a 1.700 više od jedne decenije. Nastavićemo kontrolu rada službi zaduženih za očitavanje potrošene vode“, najavio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Izvor: Blic / foto: AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.