Životna priča gluvog genijalca: U školi me muče jer sam drugačiji, u Petnici me cene

"Država treba da preduzme mere iz svoje nadležnosti da se ubuduće ovakve i slične stvari ne dešavaju ni meni ni bilo kom drugom detetu. Podrška javnosti je znak da je vreme da se sa reči prelazi na dela u sprečavanju diskriminacije i nasilja nad hendikepiranim osobama i osobama koje se razlikuju po bilo kom pitanju", kaže Danilo.

Istovremeno, ističe da nažalost ne veruje da će se u ponašanju vršnjaka koji sa njim idu u gimnaziju nešto promeniti. Doživeo je da mu se rugaju kako priča, gurali ga, vršili nuždu u njegovim patikama, šišali, jednom su ga išutirali toliko da je završio na hitnim intervencijama… Danilo Krstajić je za svoje drugare iz razreda glup i lud samo zato što je gluv.

Za njega je detinjstvo završeno u petom razredu, kada su drugari iz razreda počeli da ga maltretiraju zbog gluvoće. Zadirkivali su ga, rugali mu se, gurkali ga. Najviše su pokazivali agresiju na časovima fizičkog, gde su obično bili bez nadzora…. Danilo tada nije čuo - skidao je spoljnu jedinicu kohlearnog implanta da je ne bi oštetio jer je jako skupa.

Dok je u Subotici bio izložen vršnjačkom nasilju, u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je bio učesnik zimskih i letnjih seminara biologije, Danilu su pomagali, zvali su ga na druženja polaznika i u njemu probudili ljubav za nauku. Dok želi da zaboravi šta su mu sve vršnjaci radili u osnovnoj i srednjoj školi, Danilo sa nestrpljenjem čeka da se vrati u jedinstvenu naučnu ustanovu u ovom delu Evrope, da nastavi da uči i ostvari svoj san - završi Medicinski fakultet i bude neurohirurg.

U Subotici, priseća se, niko i neće da priča sa njim, kamoli da mu pomogne na času ako nešto što profesor govori nije najbolje čuo. U Petnici, u pauzama predavanja i rada u laboratoriji, zvali su ga na sva druženja polaznika, prvi put je u društvu vršnjaka pozvan na picu...

Dogodilo se da svi njegovi talenti, pošto se u stanici zarazio biologijom, procvetaju. Prihvaćen je njegov prvi samostalni istraživački rad. Danilo priznaje da su mu ambicije velike: prvo Medicinski fakultet, a potom rad u nekoj laboratoriji ili zanimanje neurohirurga.

"Moja poruka za gluve osobe je da budu uporni i da puno čitaju", kaže Danilo.

Danilov prvi projekat
Danilo je visokomotivisani srednjoškolac, vrlo brzo smo shvatili da mu rad i učenje u Petnici prijaju. Ove godine će početi da radi i na svom prvom malom naučnom projektu, a pošto vrlo brzo uči i napreduje, sigurni smo da će dati svoj maksimum da Petnicu iskoristi najviše što može za svoje usavršavanje - kaže Tomica Mišljenović, rukovodilac programa biologije.

Izvor: Blic/ foto: Facebook

Pogledajte još