Novi Sad: Nasilna omladina puni stranice crne hronike

Potezanje pištolja, hladnog oružja, palica i „razmena“ pesnica na novosadskim ulicama, pa čak i napad na đaka za vreme časa, čiji su akteri maloletnici ili oni tek zakoračili u punoletstvo, događaji su koji su, osim što su proteklih dana punili stranice „crnih hronika“, uznemirili javnost.

Novosadska policija intenzivno traga za učesnicima obračuna u Ulici Bate Brkića ispred broja 7 u nedelju uveče, u kojoj je osamnaestogodišnji S. Z. ranjen u nogu. Tu su se, po dosadašnjim nezvaničnim saznanjima, sukobile dve grupe mladića, pretpostavlja se da je reč o obračunu navijačkih grupa. Nedaleko odatle, u obližnjoj Ulici Kaće Dejanović, 13. januara uveče, ranjen je A. R. (19). Po onome što je ispričao policiji, metak ga je pogodio u nogu dok je prolazio pored dve sukobljene grupe u pomenutoj ulici. I u ovom slučaju, policija nije zatekla nikoga na mestu obračuna.

Dve noći ranije, Novosađanin D. K., koji će uskoro biti punoletan, teško je povređen u blizini studentskog kampusa u Ulici dr Ilije Đuričića. Njega su, kako je ispričao policiji, dok je čekao devojku, iznenada i bez povoda napala trojica njemu nepoznatih mladića, a jedan od njih ga je ubo nožem u grudi. On se oporavlja u Institutu u Sremskoj Kamenici, a policiji traga za trojicom napadača. Ovaj događaj se, saznajemo, ne može pripisati navijačkim grupama.

I posle šest dana, nepoznato je ko su trojica mladića, koji su prošle srede po podne ušli u Srednju ekonomsku školu „Svetozar Miletić“ i u učionici nasred časa, letvama napali maloletnog Lj. L., a zatim pobegli. Napadnuti učenik je, prema rečima Stevana Jarića, načelnika Odeljenja policije, odranije poznat policiji, a posle incidenta nije želeo da sarađuje, čime im otežava posao.

Činjenica je da je u najvećem vojvođanskom gradu maloletnički kriminal u porastu, što je potvrđeno prošle nedelje u Policijskoj upravi u Novom Sadu, prilikom prezentovanja bezbednosne situacije u gradu. Po Jarićevim rečima, veliki problem predstavljaju i takozvane navijačke grupe, koje su u stvari grupe huligana, koje se bave kriminalom. Vođe tih „navijačkih grupa“ zapravo veoma često su kriminalci, koji se bave razbojništvima, prodajom droge i slično. Ponašanje ekstremnih navijača vodi stvaranju takozvanih gangova.

- Grupa i njihovih vođa ima mnogo u Novom Sadu i oni su vrlo često izvršioci raznih krivičnih dela u vezi s narkoticima, provalama, razbojništvima, a i skloni su tučama - kazao je Jarić. - Imaju društveno neprihvatljiva pravila, kao što su ona koja važe pri priključenju grupi, kao i da ne smeju da „cinkare“ i slično. Ako grupa mora nekog da pretuče, njen pripadnik mora da se javi i ne može da kaže da neće jer će dobiti batine od svojih. Jači su kad su u grupi, čuvaju se međusobno od drugih grupacija.

Sociolog Srđan Šljukić kaže da za ovakvo ponašanje mladih ima više uzroka, a kao jedan od bitnih navodi činjenicu da se kolektivne vrednosti koje se tiču porodice, nacije, vere, sistemski ismevaju i proglašavaju retrogradnim.

- Među mladima je na sceni krajnji ekstremni individualizam - smatra Šljukić, ističući da se sebičnost propagira kao vrlina. - Kada vidite samo sebe i svoje potrebe, drugi vas ne interesuju.

Biljana Kukić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih smatra da se vrlo malo radi na prevenciji, i da su nemili događaji čiji su akteri tinejdžeri i mladi, zapravo refleksija propusta porodice, škola i društva.

Kopitovićeva: Formirati stručnu grupu
Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović predložila je u ponedeljak da u Novom Sadu hitno bude formirana stručna radna grupa za rešavanje problema maloletničkog kriminala. Zbog toga što se sve veći broj tuča i ranjavanja dešava među maloletnicima u školama, ona je apelovala na institucije i pojedince da se uključe u rešavanje tih problema, jer „od života mladih ljudi nema ni važnijeg, ni hitnijeg pitanja“.

Foto: Morguefile
izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još