Šest znakova da ste intolerantni na gluten

0

Više od 55 bolesti su povezani sa alergijom na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i mnogim drugim stvarima. Procenjuje se da čak 99 posto njih koji su intolerantni nisu toga svesni, a evo šest uobičajenih simptoma.

Ponekad se ovi simptomi pojave odmah nakon obroka i ne traju dugo. U drugim slučajevima, simptomi mogu da traju nedeljama, ili čak da postanu hornični, što često vodi dijagnozi “autoimune bolesti” umesto netolerancije na gluten.

1. Očigledno je da će biti gastrointestinalnih simtpoma, problema sa želucem i problema sa varenjem. Među njima, mogući su sledeći: gasovi, nadimanje, uznemirenost stomaka, grčevi u abdomenu, zatvor, proliv ili smenjivanje zatvora i proliva.

2. Glavobolje ili migrene.

3. Fibromialgija nije bolest, to je sindrom. To znači da imate žigove i bolove u mišićima i vezivnim tkivima – to je značenje te reči, kao i dijagnoze (fibro: vezivno tkivo, mjo: mišić, algia: bol).

4. Emocionalni problemi uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promene raspoloženja.

5. Neurološki problemi, uključujući vrtoglavicu, problem sa održavanjem ravnoteže i perifernu neuropatiju koja pogađa periferne nerve dovodeći do bola, slabosti, žmaraca ili utrnulosti udova.

6. Umor, hroničan, ili gotovo posle svakog obroka.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.