Nastavlja se potraga za nestalim avionom

Kineski avioni sletela su u Pert. Japan takođe šalje svoja dva aviona. / Foto: Kyodo News-Beta-AP

Australija je na čelu pretrage, nakon što su zvaničnici objavili da su u Indijskom okeanu tokom potrage za nestalim avionom kompanije "Malezija erlajns" uočeni predmeti koji bi mogli da predstavljaju ostatke sa te letelice - jedna drvena paleta i pojasevi za vezivanje.

Sve o nestalom avionu možete pročitati ovde

,

Avion "Malezija erlajns" nestao je pre tačno dve sedmice na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.
AP je juče javio da je kineski satelit snimio objekat dimenzija 22 sa 13 metara.

Australijanska Agencija za bezbednost na moru (AMSA) je saopštila da je to "prvi put da je golim okom uočeno nešto u potrazi za avionom", a predmete su juče videli piloti jednog civilnog aviona uključenog u potragu za malezijskim avionom nestalim pre dve nedelje na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, prenela je agencija AFP.

"Među predmetima je jedna drvena paleta i drugi neidentifikovani predmeti oko nje, a u blizini su primećeni i pojasevi za vezivanje, različite dužine i boja", izjavio je koordinator AMSA Majk Barton.

"Kasnije tokom jučerašnjeg dana su te predmete ponovo pokušali da vide iz jednog novozelandskog aviona, ali nisu uspeli da ih nađu. Takva je priroda potrage - pošto avion leti veoma brzo, dovoljno je da budete samo nekoliko stotina metara udaljeni od putanje prethodnog aviona i nećete videti te predmete", rekao je Barton.

Palete se, međutim, koriste i u brodskom transportu, dok bi pojasevi "mogli da budu bilo šta", upozorio je Barton i dodao: "Dok ponovo ne uočimo te predmete i dobro ih pogledamo, teško je reći da li oni imaju veze sa nestalim avionom"

Australijski premijer Toni Abot izjavio je danas da postoji sve veća nada da se pronađe Boing 777 koji je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade.

"Možda neki misle da je još rano, ali sada imamo pouzdane znakove i sve veću nadu da smo blizu saznanja o sudbiniji aviona", rekao je Abot.


B92, Beta, Nadlanu

Pogledajte još