8 istina o vezi koje bi trebalo da znate

Foto: freedigitalphotos.net

Negovanje dobrih odnosa u vezi ponekad može da bude nalik plovidbi brodom bez kompasa: zbunjujuće, komplikovano, frustrirajuće, čak i zastrašujuće. Zato, iako ne želite da svoj ljubavni život potpuno lišite elementa nepredvidivosti (na kraju krajeva, povremena iznenađenja su izvor strasti i dinamike), spoznaja o tome šta su činioci veze koja dobro (i trajno) funkcioniše može pomoći da izbegnete probleme. Stručnjaci su analizirali trendove u ljubavnim odnosima i utvrdili novi sistem pravila funkcionisanja uspešnog „spoja“. Evo kako da znate da li je vaša veza na klimavim nogama ili je čvrsta poput stene.

Razdvajanje jača vezu

Važno je, naravno, da provodite vreme zajedno. Ali stručnjaci danas tvrde da je gotovo jednako bitno i da niste konstantno u pozi „ruka-podruku“. Povremeno razdvajanje pruža vam priliku da iskusite druge životne priče ili dobijete inovativne ideje koje posle možete da podelite jedno s drugim, kažu iskusni bračni terapeuti. Nove teme za razgovor nisu jedine blagodeti razdvajanja. Ako se svakodnevno viđate sa svojim dragim, polako prestajete da mislite intenzivno na njega, po principu „on je tu i ne ide nigde“. U suprotnom, naviknuti na njegovo prisustvo, nedostajaće vam proporcionalno vremenu koliko ste razdvojeni.

Osećaj da nešto u vezi ne štima verovatno je tačan

Samim tim što ste pripadnica nežnijeg pola, obdareni ste darom intuicije i vrlo brzo ćete „u stomaku“ osetiti zahlađenje odnosa. Ukoliko niste preterano sumnjičava ili nesigurna ličnost, trebalo bi da uvek verujete tom intuitivnom osećaju. Primer: ne daje ni glasa od sebe. Pre ere mobilnih telefona i SMS poruka, činjenica da vam se dečko dan-dva ne javlja nije značila kraj sveta (niti vaše veze). Ali danas, kada je komunikacija tako jednostavna, to je obično znak da nije dovoljno zagrejan. Ili „udara čežnju“, što je još jedan minus u njegovo ime.

Kada momak želi da raskine, prolaziće sve više vremena da vam odgovori na pozive i poruke, biće naprasno „zauzet“ da bi se video sa vama. Jasno je, ako se muškarcu sviđate, nećete mnogo čekati na poljupce. Posumnjate li u njegovu iskrenost, uzdignute glave popričajte sa njim direktno i bez optužujućeg tona. Recite nešto poput „ne javljaš se, možda smo došli do kraja, slažeš se sa mnom?“. Ako ne skoči izbezumljenih očiju ohlađen kao limenka u zamrzivaču, nemojte da se zavaravate.

Ako je varao bivše devojke, verovatno će i vas

Ponekad muškarac vara zbog emotivne ili seksualne „suše“ u vezi. Ali, češći je slučaj da „šaranje“ pokazuje da sa njim nešto nije u redu, a ne sa vezom. Po mišljenju Džeja Kartera, pisca knjige „Nevaljali muškarci“ (Nasty Men), mnogi momci „sede na dve stolice“ zato što uživaju u zavođenju, hrane svoj ego ili im je teško da odole seksu ako im se već pruži prilika.
Svi ti faktori doprinose „serijskom varanju“ i zato muškarci koji prevare jednom, obično to urade opet. Zato, ako je bivšu varao sa vama, ne otpisujte to kao usamljen incident i ne mislite da se neće opet polakomiti na „slatki greh“ prevare.

Ponaša se zaštitnički i želi da vodi računa o vama

Uprkos činjenici da su mnoge žene ispred svojih partnera po pitanju obrazovanja i poslovnog uspeha, mnogi momci svoju muškost i samopouzdanje i dalje zasnivaju na osećanju da bi se bez njih ženski svet potpuno raspao. Da li zbog jače fizičke konstitucije ili davno usađenih gena, oni insistiraju da budu vaš vitez na belom konju. Iako ste nezavisna devojka koja je u stanju da sama vodi računa o sebi, znajte da je vrlo korisno da ponekad dopustite da on učini nešto za vas i tako bude vaš spasilac. U suprotnom, kompleksi će ga razvaliti tako da mu ni superlepak neće pomoći. Na kraju, time što mu dopuštate da brine o vama pokazujete da vam je stalo do njega.

Verujte mu kada kaže da nije spreman za ozbiljnu vezu

Verovale ili ne, muškarci stvarno ne vole da razočaraju žene. Ako kaže da nije spreman da se upušta u ozbiljan emotivni odnos, nemojte se previše pouzdati u svoje hipnotičke moći. Mogući razlozi za takav njegov stav su brojni (ima problema sa vezivanjem, želi neobavezan seks sa raznim devojkama, smatra da niste prava osoba za njega...), ali krajnji rezultat je isti: ne želi da vam bude dečko. Tačka.

I ne, on neće tek tako promeniti mišljenje kada vas bolje upozna. Uostalom, kada kreira konačno mišljenje o vama, a ono ne bude u srazmeri sa vašim željama, ili prestanite da se nadate, ili prihvatite ponuđeno.
Upozorenje: ako nastavite da se viđate sa njim i nakon izjave da ne želi ozbiljnu vezu, on to može shvatiti kao znak da vam je sasvim u redu neobavezna šema, koja ne isključuje viđanje sa drugima. Razmislite da li želite da učestvujete u toj igri.

Vremenom seks može biti sve bolji

Neki bi rekli da stalna duga veza znači „zbogom“ dobrom i energičnom seksu. Ali, najnovija istraživanja pokazuju da su mladi bračni parovi zadovoljniji svojim seksualnim životom nego njihovi singl vršnjaci. „Otprilike prvih 6 do 18 meseci zabavljanja seks se zasniva na vrtoglavo visokom nivou testosterona i dopamina, što u prevodu znači da ste ultranaloženi i meganapaljeni, pa želite stalno da vodite ljubav sa svojim dragim“, objašnjava Barbara Kisling, seks terapeutkinja i autorka knjige „Muškarci u krevetu“ (Men in Bed). Posle te faze, seks se zaista menja - i često postaje još bolji. Pošto ste se upoznali i razvili međusobno poverenje, čin vođenja ljubavi postaje suštinski intimniji i erotičniji.

Dobro upoznavanje definitivno ima svojih prednosti. Parovi koji su dugo zajedno nauče kako da zadovolje jedno drugo i opušteniji su, pa im je lakše da jedno drugom povere želje i fantazije, kao i da isprobavaju nove poze koje održavaju toliko potreban plamen strasti. A predigra - koja tokom prve, zbrzane, cepaj-odeću-i-pravac-na-akciju faze - dobija počasno mesto.
Nećete zažaliti ako raskinete sa momkom za koga niste sigurni da je onaj pravi
Danas mnoge devojke bez problema ulaze u seksualne odnose sa momcima, ali imaju problema da ih ostave. Mnoge žene će se žestoko potruditi da od crnog naprave belo, a sve iz silne želje da veza uspe, kažu analitičari. Tek posle puno truda, razmišljanja, ispisivanja „pluseva i minusa“, nastaviće dalje bez grickanja noktiju. Žene kroz taj bolan proces prolaze iz straha da bi posle mogle da se kaju zbog prebrzog raskida. Ali, jedno novo istraživanje otkrilo je da se čak ni u prvom periodu posle raskida ljudi ne osećaju tako loše kao što su mislili. Zato se, ako osećate da ste sa pogrešnom osobom, ne plašite toliko da nađete nekog drugog, ko će vam više odgovarati.

Uvek ćete vi inicirati razgovore o vezi

Za razliku od žena, koje su programirane da s vremena na vreme opipaju puls veze, muškarci ne mozgaju o odnosu sve dok nešto ne krene naopako. Čak i onda žele da eventualne dileme razreše sami sa sobom, dok žene žele da pričaju o tome.

Kada odlučite da započnete razgovor o vezi, imajte na umu da se muškarci osećaju neprijatno kad ne znaju šta da očekuju i paranoično se plaše da ćete završiti u suzama. Zbog toga nemojte da ga zaskočite i navalite jer će se osećati kao školarac koga su poslali kod direktora ili kao na policijskom ispitivanju: saterano u ćošak i živčano. Da biste ga opustili, počnite da ga rešetate komplimentima. Hvalite ga, dajte primere kada ste bili oduševljeni njegovim postupcima, onda pređite na predmet svojih briga, a završite tu priču ponovo nečim pozitivnim. Na primer, ako pokušavate da doznate da li vaš novi dečko doživljava vezu jednako ozbiljno kao i vi, recite: „Stvarno mi se sviđaš.

Da li ti naš odnos doživljavaš kao vezu na duge staze? Toliko nam je dobro da se nadam da je tako. Ali, ako to ne misliš, nije smak sveta, neću te smarati.“ To će mnogo lakše prihvatiti nego: „Hej, frajeru, jesmo li mi momak i devojka, ili samo gubimo vreme?“ Ili, ako sa dečkom sa kojim se već duže zabavljate želite da načnete temu zajedničkog života, probajte sa: „Mislim da imamo divan odnos i ja sam spremna za sledeći korak - zajednički život. Zamisli koliko bismo imali prilike za seks da živimo zajedno!“

Cosmopolitan

Pogledajte još