Slovačka danas bira predsednika

0

U Slovačkoj je jutros počeo drugi krug predsedničkih izbora u kome se birači opredeljuju za jednog od dva kandidata koji su pobedili u prvom krugu – premijer Robert Fico i Andrej Kiska.

Birališta su otvorena jutros u sedam sati po lokalnom vremenu i biće zatvorena u 22 časa. Podaci o izlaznosti i konačni rezultati očekuju se oko ponoći, javlja AFP.

U prvom krugu, održanom 15. marta, Fico je dobio 28 odsto glasova, manje od očekivanog, a Kiska 24 odsto.

Slovaci biraju četvrtog predsednika pošto sredinom juna ističe drugi mandat aktuelnom šefu države Ivanu Gašparoviču.

Iako se od samog početka kampanje Fico smatra apsolutnim favoritom, strah birača od njegove prevelike dominacije doneo je podršku njegovom protivkandidatu Andreju Kiski, političkom novajliji i milioneru, filantropu koji je 2006. godine osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć porodicama sa bolesnom decom.

Poslednje ankete su pokazivale da Fico ima podršku 35 odsto birača, dok je Kiska (50) zaostajao desetak procentnih poena za njim.

Medjutim, razlika izmedju dva kandidata se brzo smanjuje i neki analitičari čak kažu da Kiska ima šansu da pobedi Fica u drugom krugu, prenosi Rojters.

Premijer ima najveću vlast u slovačkom parlamentarnom sistemu, ali se predsednik, uprkos ograničenim nadležnostima, bira direktno.

Ako bi pobedio na predsedničkim izborima, Fico bi za premijera mogao da imenuje nekog od svojih stranačkih kolega.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.