JAKO NEVREME: Niš je na udaru!

"Očekuje se lokalna pojava grmljavina sa gradom, količina padavina preko 40 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati, što prema stepenu opasnosti predstavlja - veoma opasno vreme", pročitao je upozorenje Perišić novinarima u Gradskoj kući, prekidajući zvaničan protokol konferencije.

Pod oznakom - Veoma opasno vreme - prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Upozorenje je izdao Operativni centar Uprave za vanredne situacije u Nišu, a objavljeno je i na sajtu grada.

Gradski većnik Žarko Ranković, koji je i šef Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je Tanjugu da su sve službe u gradu podignute na visok nivo pripravnosti.

On je rekao da je od nedavno kupljenih 140 protivgradnih raketa ostalo na raspolaganju još samo 18, ali da je danas doneta odluka da se kupi još 70.

"Mi smo i ranije imali upozorenja na opasnost od nevremena, ali nikada nismo imali ovakvu najavu sa naznakom - 'Veoma opasno'", rekao je Ranković.

Niš i okolina pogođeni su u poslednjih nedelju dana svakodnevnim kišama i gradom praćenim olujnim vetrom. Materijalna šteta do sada je bila pojedinačna i nije dobijala razmere elementarne katastrofe.

Poplave koje su uništile veliki broj materijalnih dobara i poljoprivredne zasade u niškom i topličkom kraju dogodile su se u aprilu.

Izvor: Mondo

Pogledajte još