VAZDUŠNI NAPADI: Amerikanci kreću u bombardovanje džihadista!

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da će američki borbeni avioni uskoro početi da kreću iz baze sa severa Iraka, u okviru proširene vazdušne kampanje protiv džihadista Islamske države.

Sekretar za štampu kontraadmiral Džon Kirbi potvrdio je da će “naoružani američki avioni sa posadom” leteti iz Arbila, prestonice iračkog autonomnog kurdskog regiona, ali nije hteo da otkrije detalje.

Korišćenje vazduhoplovne baze u Arbili odražava proširenu kampanju SAD protiv ekstremista IS, mada su borbeni helikopteri već leteli iz baza u Iraku, preneo je AFP.

Kirbi je naznačio da će američki vazdušni udari u Iraku biti prošireni kao podrška iračkoj vladi i kurdskim snagama koje se bore protiv IS.

Od 8. avgusta, američki avioni izveli su više od 150 vazdušnih napada u Iraku, a većina njih je za metu imala pripadnike IS koji su pretili brani u Mosulu.

Američki predsednik Barak Obama, rekao je danas da će Sjedinjene Američke Države proširiti vojnu kampanju protiv boraca ekstremističke grupe Islamska država, napadajući ih iz vazduha “gde god se nalazili”.

Obama je ipak nagovestio da će se proširena kampanja sprovoditi duž iračke granice do ciljeve Islamske države u Siriji.

Američki predsednik najavio je i da će SAD predvoditi široku koaliciju sa zadatkom da oslabi, a zatim i uništi Islamsku državu, preneo je AP.

telegraf

Pogledajte još