Volite mleko? Ovo će vas naterati da promenite mišljenje!

Mleko već dugo preporučuju stručnjaci zbog unosa potrebne količine kalcijuma i održavanja čvrstoće kostiju a dosadašnja istraživanja pokazivala su i da mleko štiti od bolesti srca i moždanih udara, a pomaže I u prevenciji šećerne bolesti.

Švedski naučnici 20 godina su pratili 61 hiljadu žena i 45 hiljada muškaraca i utvrdili su da kod osoba koje su pile najviše mleka nije zabeležen manji broj preloma kostiju. S druge strane kod žena koje su pile najviše mleka uočeno je da je porastao rizik od fraktura.

Oni koji su pili više od tri čaše mleka dnevno, odnosno više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše mleka, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Prema stručnjacima oko pola litre mleka dnevno osigurava dovoljnu količinu kalcijuma radi prevencije osteoporoze.

Neki naučnici veruju da masnoće u mleku poništavaju pozitivni učinak kalcijuma izazivajući upale na zidovima vena i tako povećavajući rizik od srčanih udara.

S druge strane naučnici tvrde da mlečni proizvodi s niskim nivoom masnoća poput sireva ili jogurta imaju pozitivni učinak u smanjivanjurizika prevremene smrti.

Stručnjaci upozoravaju da bi rezultate švedskog istraživanja trebalo da primate s rezervom jer mleko u Švedskoj sadrži vitamin A koji bi mogao da utiče n ate retultate.

Izvor: Portaloko.hr

Pogledajte još