Tri izvora zdravlja

Kad prvi put u proleće zagrmi, Srbi se okite koprivom. Otuda izreka: „Neće grom u koprive”. Kupka od žalfije će doneti zdravlje, a ako bog da, dragi/draga će se „prilepiti” čvrsto kao čičak!

Ono što je zajedničko koprivi i čičku jeste to što ih možete svuda naći: na rubovima šuma, kraj puteva, uz ograde, na bunjištima. Žalfija već voli kamenjar Crne Gore i samo ona pod latinskim nazivom – Labiatae, jeste lekovita, a ostale: lepljiva , livadska, šumska, austrijska, etiopska i američka, služe samo za ukras u baštama, te je bolje nabaviti je kod iskusnih travara da ne bi došlo do zabune. Ovog puta nudimo vam nekoliko recepata koji se mogu lako i brzo spremiti i nećete pogrešiti ako ove tri biljke uvek imate u svojoj apoteci od lekovitih trava:

Tinktura od čička veoma je efikasna za odstranjivanje fleka koje se perutaju a pojavljuju se na koži glave. Tinktura se spravlja tako što se supena kašika sitno iseckanog korena čička spusti u bocu, prelije sa 100 g alkohola (70%) i ostavi mesec dana, po mogućstvu na nešto višoj temperaturi od sobne (25 stepeni). Nanosi se na kožu četkicom, a tretman se može ponavljati više puta nedeljno jer ne masti kožu.

Uljni ekstrakt čička odlično je sredstvo za masažu kože glave. Osobama retke, slabe i tanke kose, preporučuje se primena posle svakog pranja jer hrani kosu i vlasima vraća sjaj. Za ulje su potrebne 3 čajne kašičice korena čička i 200 g rafinisanog maslinovog ulja. Treba da odleži tri nedelje. Ekstrakt se nanese na kosu i glava prekrije flanelskom krpom,

List koprive, kao čaj, spada među najbolja prirodna sredstva za čišćenje krvi i preopterećenih mokraćnih kanala, koji se manifestuju upalom ili zadržavanjem mokraće. Ovaj čaj pospešuje stolicu, aktivira razmenu materija, otklanja grčeve u želucu i druge smetnje u varenju i jača otpornost prema „zimskim” bolestima, naročito ako je u pitanju hronična prehlada. Šoljom ključale vode poparite supenu kašiku lista, ostavite desetak minuta i procedite. Dnevna doza je dve šolje čaja zaslađenog medom.

Slatka vodica za masnu i kosu bez sjaja: supena kašika suvog lista koprive prelije sa četvrt litra ključale vode, ostavi da stoji oko 15 minuta i u proceđenu tečnost umeša pola čajne kašičice meda, tako da se potpuno rastopi. Oštećenu kosu treba posle svakog pranja isprati ovom vodicom. Med ne lepi vlasi, već podstiče delovanje lekovitih sastojaka koprive. Redovnom upotrebom ove vodice koža glave postaje zdravija, a kosa dobija sjaj.

Sirće od koprive ne samo da vraća sjaj kosi, nego i deluje lekovito na kožu glave. U pola litra proključale vode, umešaju se dve supene kašike lista koprive i ostavi tri sata (poklopljeno). Zatim se tečnost odlije (list dobro iscedi) u tamnu flašu, doda četvrt litra prirodnog voćnog sirćeta i dobro promeša. Čuva se na tamnom mestu. Ovim sirćetom ne ispirate samo kosu, već i masirate kožu glave.

List žalfije, kao čaj, prirodni je antiseptik koji pomaže izlečenju upalnih procesa creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva. Sposobnost da steže čini ovaj čaj dobrim sredstvom protiv mlitavosti, bolova i grčeva želuca, kao i dijareja. U ovim slučajevima doza je pola čajne kašičice lista na šolju vode, a dnevno se konzumiraju dve šolje (u gutljajima). Žalfija je veoma efikasno sredstvo protiv bolesti organa za disanje, jer pospešuje izbacivanje sluzi. Čajna kašičica lista umeša se u šolju ključale vode, kuva 5 minuta i ostavi 10 minuta (poklopljen). Kod gripa, jakih nazeba, drhtavice, ovaj čaj se može koristiti i više puta dnevno skuvan u mleku ili vinu (umesto vode). 

http://lisa.burda.co.yu/

 

Pogledajte još