Smešno: Kažnjen zbog Popaja i marihuane!

Pavleković je kažnjen zbog objave na Facebook-u u kojoj je podelio slike Popaja i Snežane s indijskom konopljom uz obrazloženje da je počinio kazneno delo promoviranja opojne droge.

"Slavio sam rođendan i bila mi je puna kuća gostiju. Spomenuli su zloupotrebu droge. Kakva vražja droga, pa gemištali smo", ispričao je za Index.hr Pavleković.

"Suludo"

U komentaru krajnje neobičnog slučaja koji se čini idealnim za "merenje pulsa javnosti" u susret najavljenoj legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, predsjednica ORaH-a nije skrivala nevericu, pa je prva reč koju je izustila nakon što smo je upoznali s detaljima prekršaja bila "suludo".

"Očito da policija nema pametnijeg posla. Ovakvo postupanje od strane Vlade koja sada navodno radi na zakonu kojim će se legalizovati medicinski, a možda i rekreativni kanabis je apsolutno suludo. Ja inače smatram da postoji teško licemerje u našem sastavu prema marihuani, ORaH je poslao zakon u proceduru koji će biti raspravljan plenarno, iako je pitanje kada. Kao što znate mi se već dugo zalažemo za liberalizaciju i legalizaciju industrijske i indijske konoplje," rekla je Holy za Index.

Sud je prekšio Međunarodnu povelju o ljudskim pravima

Zanimljiv komentar je ponudio doktor pravnih nauka Josip Kregar, rekavši da je sud u Varaždinu prekršio Međunarodnu povelju o ljudskim pravima.

"Ja ne razumem tu kaznu s obzirom da Međunarodna konvencija o ljudskim pravima u članku 10. proglašava slobodu izražavanja, a po svojoj snazi je iznad zakona. Prema tome je nejasno kako je sud obrazložio takvu presudu," rekao je u Kregar.

Potpuno slepilo društva, zakona i sudske prakse

Nevericu oko odluke Varaždinskog suda je izrazio i prof.dr.sc. Benjamin Perasović.

"Još uvek ne mogu da verujem…Upravo je naš medijski prostor poslednjih meseci bio pun ilustracija koje su sadržavale listove konoplje, mogli ste ih naći na portalima, u dnevnoj štampi, svuda, i to je razumljivo s obzirom na pripremu zakona o medicinskoj upotrebi. To znači da smo mogli imati masovna hapšenja i kažnjavanja u proteklom razdoblju, ako se neko na ovaj način pridržava zakona nastalog na osnovi nenaučne histerije i moralne panike. Kako je uopšte moguće na takvoj ilustraciji utvrditi radi li se o industrijskoj, legalnoj konoplji ili nekoj drugoj? Ako je ovo stvarno istina, to je potpuno slepilo društva, zakona i sudske prakse," rekao je za Index Perasović.

Na Prekršajnom sudu u Varaždinu su nam rekli da će tek sutra moći da komentarišu slučaj.

Index.hr/Nadlanu

Pogledajte još