ISTORIJSKI DAN: Marihuana legalna u Srbiji

Potpredsednik udruženja „Lekalizacija Srbije“ i direktor bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu, Dr Milan Savić, predao je Ministarstvu zdravlja zvaničan Zahtev udruženja „Lekalizacija Srbije“ za izmenu aktuelnog Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama kojim bi se dozvolila upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije. Zahtev za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe razmatraće Odbor za zdravstvo Skupštine Srbije i resorno ministarstvo. Posle toga, ako predlagač i institucije usaglase stavove, predlog zakona će se naći na dnevnom redu skupštine tokom prolećnog zasedanja.

Današnji dan je od istorijskog značaja jer vraća nadu hiljadama obolelih gradjana Srbije da će u najskorije vreme dobiti mogućnost da se legalno, uz podršku države, leče preparatima koji im pomažu da prežive i poboljšaju svoje zdravstveno stanje, a koji su po važećim zakonima ilegalni!

– Ministarstvu zdravlja RS je predata inicijativa za izmenu zakona o opojnim drogama a u vezi sa omogućavanjem upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. U obrazloženju inicijative naveo sam nekoliko ključnih činjenica koje bi mogle opredeliti nadležne institucije da pozitivno reše ovu materiju. Ukratko radi se o tome da je u većini razvijenih zemalja ( EU, SAD, Kanada ) sa organizovanim i kvalitetnim zdravstvenim sistemom već duže vreme medicinska upotreba kanabisa potpuno legalizovana i dostupna pacijentima sa definisanim indikacijama. Drugo, rade se opsežna eksperimentalna,pred-klinička i klinička istraživanja koja imaju za cilj da potvrde sva pretpostavljena pozitivna dejstva kanabisa ( antikancerska, antikonvulzivna,neuroprotektivna, imunosupressivna, antiinflamatorna i td. ). Legalizacija bi takođe omogućila bolji uvid u stanje pacijenata koji već uzimaju kanabis kao lek kod različitih a prvenstveno malignih bolesti za sada bez kontrole lekara. Standradizovali bi se svi oblici medicinskog kanabisa bilo da se radi o sintetskim formulacijama ili biofarmaceutskim. Za početak sasvim dovoljno za pokretanje postupka, javnu raspravu, skupštinsku debatu i što je najvažnije uključivanje svih relevantnih institucija i pojedinaca koji bi mogli da kroz jednu potpuno legalnu proceduru doprinesu donošenju najboljeg rešenja i za pacijente i za državu. – rekao je Dr Milan Savić pošto je predao inicijativu Ministarstvu.

Izvor: Lekalizacija

Pogledajte još