Dani Burgundije

Zanimljive kulinarske novine u restoranu „Kameleon“ već su postale deo njegovog imidža. Ove nedelje izbor je „pao“ na specifične specijalitete Burgundije, koji su na promociji do 13 decembra.

Za ovu regiju Francuske kažu, da će vam zauvek ostati u sećanju, jer nekadašnja kraljevina i postojbina vojvoda odiše stilom i otmenošću. Prelepi gradići privlače čak i one koji su samo u prolazu. Ipak, arhitektura, umetnost i istorija nisu jedini razlozi zbog kojih se dolazi u Burgundiju. Prepoznatljiva je i po prvoklasnim vinima i vrhunskim specijalitetima.

Kuhinja Burgundije poznata po svom bogatstvu, zasnovana je na najkvalitenijim lokalnim proizvodima. Govedina koja se proizvodi u ovom kraju sveta je najbolja.
Jedan od najpoznatijih sastojaka iz ovog dela Francuske je dižon senf koji se koristi u procesu pripreme mnogih jela ili kao dodatak. Vino se takođe koristi u pripremi sosova i daje im poseban specifičan ukus.

Za pripremu specijaliteta potrebno je puno vremena. Neka jela moraju proći kroz poseban proces. To nikako ne znači da ćete dugo čekati na svoju porciju hrane. Naprotiv obrok će se naći na vašem stolu posle samo nekoliko minuta čekanja , taman dok popijete neki aperitiv ili kaficu.

Preporučujemo vam da vašu gurmansku avanturu započnete burgundijskom salatom. Priprema se od miksa zelenih salata sa slaninom, paradajzom, poširanim jajetom i dižon dresingom. Ovo predjelo može proći i kao laganiji obrok.

Ako vam to ipak ne bude dovoljno, probajte tu čuvenu grilovanu govedinu mariniranu u crvenom vinu koja se sevira sa dižon senfom i krompir pireom.
Onda ćete shvatiti da epitet „čuvena“ ipak ima smisao. Ukus je odličan. Jedan obrok ovakvog sadržaja koštao bi vas 1.900 dinara.

Kuvari „Grand kazina“ preporučuju pošoz“, specijalitet od rečne ribe koji se priprema sa belim lukom, puterom, slaninom i belim vinom. Imali smo prilike da ga probamo i možemo vam reći da je sa razlogom preporučeno jelo.

Uz čašu belog vina „Chablis“ neće vam trebati ništa više. Čak ni desert, iako ih pripremaju.


Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još