Znate li šta je zajedničko rečima Srbija, Beograd, milion, Vučić, Rusija i život?!

0

U 2016. godini ovo su bile najčešće korišćene reči u štampanim medijima! Sektor analiza medijskog sadržaja kompanije Ninamedija, redovnim godišnjim monitoringom štampanih medija u Srbiji za 2016. godinu, došao je do rezultata koji pokazuju koje reči su mediji najčešće koristili obraćajući se čitaocima.

Najčešća reč koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova je SRBIJA sa preko 14 hiljada pojavljivanja (12% manje nego 2015).

BEOGRAD je pomenut 6516 puta, odnosno 12% više nego u 2015. godini.

MILION je treća reč prema učestalosti sa 3143 puta spominjanja i manjim brojem pojavljivanja za 14%.

Ekonomija

Sve teme beleže pad broja pominjanja u odnosu na 2015. a najfrekventnije su – Milion, Evro, Dinar, Penzija!, Direktor i Milijarda.

Geopolitika

Najveći broj učestalosti beležimo kod reči Srbija, Beograd, Evropa i Rusija, a slede ih reči Izbeglice/Migranti. Najveće povećanje zabeleženo je kod reči Amerika i NATO, a najveći pad kod reči Kosovo i Albanija.

Ličnosti

Najčešće pominjana ličnost je Aleksandar Vuĉić, ali manje nego u 2015. godini za 14%, a sledi ga Donald Tramp sa najvećim povećanjem od 1421%. Na trećem mestu je Tomislav Nikolić, ali za 15% manje nego prošle godine, a iza njega iPutin sa 14% većim brojem pojavljivanja.

Politika

Od većih stranaka, najviše je pomenuta SNS i to za 21% više nego u 2015. DS je gotovo identično zastupljena, SPS više za 76%.

Najveće povećanje beležimo kod pojmova naziva stranaka – SNS, SPS, DS, DSS, i Dveri, te najveće povećanje uopšte, kod pojma Donald Tramp.

Od ostalih pojmova koji su zabeležili veću učestalost u odnosu na prošlu godinu,najzanimljiviji su Dodik i NATO, prvi zbog izbora u Republici Srpskoj i referenduma o državnom prazniku, a NATO, između ostalog i zbog potencijalnog ulaska Crne Gore u ovaj Savez.

Istraživanja su pokazala da su izbori u Srbiji i u SAD vidno uticali na pojmove koje su mediji plasirali preko naslova.

Sport

Novak Đoković je i dalje najzastupljeniji pojam, a onda slede reči Partizan, Fudbal i Zvezda i svi ovi pojmovi beleže manju učestalost, dok je veća zabeležena kod pojmova Košarka i Vaterpolo.

Olimpijske igre u Riju i uspesi Srbije u košarci i vaterpolu su bile povod da ih mediji više pominju nego u 2015. godini.

Foto: Ninamedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.