Uručeni ordeni Akademske palme za jačanje odnosa Srbije i Francuske

0

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je orden Akademske palme Milici Vinaver-Ković, Radanu Džodiću i Stevanu Jokiću za njihovo akademsko i profesionalno angažovanje i doprinos jačanju odnosa Srbije i Francuske.

Oni su doprineli francusko-srpskoj saradnji u oblastima nauke, medicine, zdravstva, francuskog jezika i frankofonije.

Kristin Moro je na prijemu i svečanoj dodeli u ambasadi Francuske rekla da orden dodeljuje u ime francuskog ministra prosvete, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja i da su oni posebno zaslužni zato što svako u svojoj oblasti doprinosi jačanju odnosa dve zemlje.

Napoleon Prvi je uspostavio 1808. godine ovo odlikovanje koje više od 200 gdina odaje čast pojedincima za njihovo akademsko i profesionalno angažovanje i doprinos uticaju Francuske u svetu – rekla je Moro.

Kako kaže, nagrađeni kroz odgovornost i delatnost koju obavljaju u oblastima obrazovanja, nauke i medicine već godinama doprinose stasavanju novih generacija i razvoju odnosa dve zemlje.

Milica Vinaver, docent Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, direktorka Frankofonog centra za univerzitetsku uspešnost Univerziteta u Beogradu dobila je orden Akademske palme u rangu viteza.

Radanu Džodić, profesoru onkološke hirurgije, direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predsedniku Republičke stručne komisije za onkologiju, uručen je orden Akademske palme u rangu oficira.

Džodić je odlikovan Ordenom Akademske palme 2002. u rangu viteza, a ove godine je unapređen u rang oficira.

Stevanu Jokiću, naučnom savetniku u Institutu Vinča, inicijatoru programa „Ruka u testu“ u Srbiji, uručen je orden Akademske palme u rangu komandora.

Jokić je odlikovan ordenom Akademske palme 1997. u rangu viteza, unapređen je u oficira 2008, a ove godine u najviši rang – komandora.

Više od 20 godina predajete književnost 17. veka i francusku kulturu na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali niste se tu zaustavili. Uporedo sa nastavom, posebno nastavom francuskog jezika struke poput francuskog jezika diplomatije ili medicine, bili ste i prevodilac i spiker francuskih programa Radio Jugoslavije. Ta svestranost svedoči o vašoj radoznalosti i otvorenosti prema svim apekstima francuskog jezika i svim vidovima njegove promocije – rekla je Moro obraćjući se Milici Vinaver Ković.

Džodiću je rekla, između ostalog, da je u periodu od 2002. do 2010. godine učestvovao u projektu posredstvom kog je u Francuskoj na obukama boravilo 90 hirurga onkologa.

Zahvaljujući odnosima povrenje koje ste izgradili sa bolnicama u Parizu, a posebno sa bolnicom Tenon, nastavljate da usmeravate mobilnost brojnih srpskih onkologa kako bi se u Francuskoj obučavali specifičnoj hirurškoj praksi – rekla je ambasadorka Francuske.

Jokiću je kazala da se posebno istakao na programu Ruka u testu, koji je u Francuskoj 1996. godine inicirao Žorž Šarpak, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

Vi ste taj program pokrenuli i adaptirali u Srbiji 2007. godine. Ovaj program je uveden danas u brojne osnovne i srednje škole u Srbiji. Stotine profesora koje ste vi obučili prožeto je ovim obrazovnim pristupom – rekla je Moro.

Nagađeni su zahvalili i poručili da je Francuska u njihovom srcu i da treba još više da sarađujemo.

Orden Akademske palme se u ime Francuskog ministarstva za obrazovanje uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza koje ujedinjuju dve zemlje.

Ovo odlikovanje, ustanovljeno pre više od 200 godina, dodeljuje se Francuzima i strancima za njihovo naučno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, koji ga je ustanovio kao priznanje eminentnim članovima Pariskog univerziteta.

Od 1866. priznanje mogu da dobiju i strani državljani. Od 1955. orden Akademske palme ima tri ranga: viteza, oficira i komandora.

Ceremonija dodele odlikovanja ordena Akademske palme, veliča vrednosti – veru u prenošenje i razmenu znanja i otvorenost ka svetu i drugima.

Izvor: Tanjug

/

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.