Nemački gradovi traže novac od Gugla

BERLIN, 9. februara 2010. (Beta) - Nemačke opštine nameravaju da od kompanije Gugl zatraže novac za snimke kuća i ulica koje će uskoro svakodnevno moći da se vide na servisu ove kompanije za pretragu pod nazivom "Strit vju".

Generalni sekretar Saveza nemačkih gradova i opština Gerd Landsberg smatra da pravljenje snimaka ulica i trgova "treba da bude skopčano s prethodnom saglasnošću komunalnih vlasti". Prvi korak već je napravila opština Ratingen u okolini Dizeldorfa koja traži od Gugla 20 evra po fotografisanom kilometru ulice ili puta.

Gugl je najavio snimke nemačkih gradova. Njih prave posebne kamere na automobilima koji, jasno označeni logom Gugl, krstare nemačkim ulicama. Savezna ministarka za zaštitu potrošača Ilze Ajgner smatra međutim da "retko koja tajna služba tako besramno ide u lov na slike kao što to čini Gugl".

Predstavnici Gugla, međutim, odbacuju kritiku i navode da su sa nemačkim institucijama koje se bave zaštitom privatnosti razjasnili sve probleme koje bi mogle da se odnose na Strit vju.

Pogledajte još