Najveći uspeh Olbrajtove - obustava etničkog čišćenja

MOSKVA, 11. februara 2010. (Beta) - Bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt izjavila je u četvrtak u Moskvi da svojim glavnim uspehom dok je bila na toj funkciji smatra obustavljanje etničkog čišćenja na Kosovu.

Ona je to rekla pred studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, u vreme posete Moskvi kao član delegacije Saveta mudraca NATO. "Ako želite da znate šta smatram najvažnijim sto sam učinila na mestu državnog sekretara, onda je to zaustavljanje etničkog čišćenja na Kosovu", kazala je.

Odgovarajući na ovo pitanje Olbrajt je napravila lapsus, tako što je umesto "obustavljanje" rekla "sprovođenje" što je izazvalo burnu reakciju studenata, ali se odmah ispravila.

Govoreći o bombardovanju Jugoslavije, Olbrajt je objasnila da je postojala želja da se situacija reši diplomatskim sredstvima pod zastavom UN. "Na kraju smo se obratili NATO, sproveli uspešnu operaciju i danas ljudi na Kosovu slobodno žive", rekla je ona. U isto vreme, ona je priznala da "odluku NATO nisu odobrile sve snage", i da nije odgovarala Rusiji.

Pogledajte još