MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Slobodan Stefanović – "Road trip" kroz Portugaliju

U društvu prijatelja, naoružan dobrim raspoloženjem i entuzijazmom, na tri nedelje dugom proputovanju obišao je Barselonu, Sevilju, deo Andaluzije, zatim ceo južni deo Portugala - Algarve kao i Lisabon. Iako je, kako kaže, Španija jedna od retkih zemalja gde bi mogao da spusti kofere na duži period, ovoga puta našim čitaocima preporučuje Portugaliju jer smatra da je kao destinacija nepravedno zapostavljena i manje popularna kod nas.

- Algarve je poznat po svojim neverovatnim liticama, zlatnom pesku i hladnom Atlantskom okeanu. Iako sam uspeo da se okupam tek tri ili četiri puta u toku dana (temperatura vode je 21 stepen), to je zanemarljiva činjenica u odnosu na lepote i odmor koji nudi ovaj region: od luksuznih golf naselja, do skrivenih plaža, vrlo priuštivih i ukusnih obroka u restoranima, idealnih 28-30 stepeni u avgustu uz prijatni vetar sa Atlantika.

Zanimljiv je put Portugalije od nekadašnje kolonijalističke velesile do prilično osiromašene zemlje danas. Rascep bogatih i siromašnih se i dalje vidi na ulicama gradova, pogotovo Lisabona. Ostaci mavarske kulture su prepoznatljivi u zanimljivoj arhitekturi, peciva su im savršena, kao i bakalar i sardine na 365 načina. Besprekorno uređeno zelenilo, spoj starog i modernog, hipsterski raj zvani LX Factory, tramvaj 28, grafiti i umetnost na ulicama su samo neki od razloga zašto morate posetiti Portugaliju.

PREVOZ

Ako planirate putovanje na leto a želite da prođete povoljnije, kupite karte kod avioprevoznika već u februaru. Na ovom putovanju koristio sam različite vrste prevoza: usluge 'low cost' kompanija "Vueling", "Ryan air" i "Tap Portugal", zatim autobus i voz između manje udaljenih gradova kao i 'rent-a-car'. Postoje i agencije koje iznajmljuju privatna vozila, tako da možete da prođete zaista povoljno.

SMEŠTAJ

Gotovo uvek koristim smeštaj preko sajta airbnb.com koji nudi širok izbor odličnih stanova za svačiji džep. Ako ste ultra 'low cost' putnik, onda posetite sajt couchsurfing.com gde možete naći besplatno prenoćište. Nikada se nisam upustio u takvu avanturu, ali ljudi koji to koriste kažu da su iskustva uglavnom dobra. Apartmani u hostelima za dve ili četiri osobe umeju da budu takođe dobra opcija. Pronađite ih na booking.com

HRANA

'Pasteis de Belem', korpica od lisnatog testa punjena vanila kremom sa cimetom je najpopularniji pekarski proizvod Lisabona. 'Pastel de nata' je verzija 'pasteis de Belema', takođe vrlo ukusna. Najbolji 'pastel de bacalhau', kroket sa bakalarom i sirom možete naći u lisabonskom "Knezu", u samom centru. Grilovana hobotnica u Bairro Alto kvartu u Lisabonu je bila odlična, uz traljavi fado za turiste, ali i to ima svojih čari. U Faru u restoranu "Hamburgueria da Baixa" sam jeo najbolji burger ikada. Nema ga na meniju, zato tražite 'triple burger' sa svim dodacima.

PIĆE

Probajte 'Ginjinha' – gust liker od višnje koji se služi u čašici od čokolade koju kasnije pojedete. 'Vinho verde' je mlado portugalsko vino, vrlo popularno i jeftino. Možete ga naći u povoljnim "Continente" supermarketima širom Portugala. 'Super bock' tamno pivo ide savršeno uz burgere.

AKTIVNOSTI

U Algarveu sam obilazio dve do tri plaže dnevno. Svaka je spektakl za sebe zbog neverovatnih litica. Najčešće sam odlazio na plažu u Vilamuri ispred plažnog bara "No solo agua", gde DJ žurke počinju posle 19h. Posetite vodeni park u Kvarteiri. Idite u Benažil morsku pećinu, najfotografisanije remek delo prirode u Portugalu. Plivajte sa delfinima u "Zoomarine" u Algarveu i vidite kako izgleda "kraj sveta" u Sagresu. Obavezno posetite okeanarijum u Lisabonu. Najbrži način da obiđete Lisabon je 'hop-on hop-off' bus, koji vodi do najznačajnijih atrakcija, kvartova i građevina. Ne propustite posetu LX Factory kvartu u Lisabonu.

NEXT TRIP

Amsterdam i moj omiljeni grad London, čim nađem vremena.

DREAM TRIP

Nemam putovanje iz sna, san mi je da stalno putujem. Evropu sam prilično proputovao, vreme je za Afriku, Aziju, Južnu Ameriku...

Imajući u vidu da se domaća pozorišna scena polako budi nakon letnje 'sieste', na sajtu slobodanstefanovic.com možete saznati koji su to novi projekti na kojima Slobodan kao prvak Pozorišta na Terazijama i jedan od vodećih glumaca mjuzikala u Srbiji trenutno radi.

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još