NASTAVAK BORBE PROTIV KORUPCIJE U ZDRAVSTVU: Stručne komisije pretresaju 58 opštih bolnica

Deset radnih grupa formiranih po nalogu ministra Zlatibora Lončara danas kreće u obilazak 58 opštih bolnica u Srbiji, pišu "Novosti".

Kako navodi list, to je praktično nastavak kontrola započetih u oktobru prošle godine posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice od komplikacija preloma ruke.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, potvrdio je da su formirane komisije za obilazak opštih bolnica i da se kreće u novi krug obilazaka, ali nije želeo da otkriva raspored poseta da se na terenu ne bi unapred pripremili za dolazak radnih grupa i time zapravo maskirali pravu situaciju.

- U ove posete sada će se uključiti i republičke stručne komisije za sve oblasti medicine, kako bi se na najužem stručnom nivou našla najbolja rešenja za probleme koji postoje na terenu. Tako će, recimo, u kardiološka odeljenja opštih bolnica ići direktorka KCS, dr Milika Ašanih, u onkološka direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Radan Džodić, na ortopedska, direktor Ortopedsko-hiruške bolnice "Banjica", profesor dr Zoran Baščarević - rekao je Mahmutović.

Među problemima koji iskrsavaju u zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti najuočljivi je taj što, po oceni Ministarstva zdravlja, previše pacijenata upućuju u najveće medicinske centre. Primećeno je da je ta pojava doskoro bila najizraženija krajem nedelje i vikendom, i takva praksa je malo "sasečena", ali se i dalje u mnogim slučajevima koje treba da reše opšte bolnice pacijenti šalju u kliničke centre, pišu "Novosti".

- Moramo da vidimo šta su razlozi za to i da to rešavamo. Ako je problem kadar, slaćemo lekare iz velikih centara da idu u unutrašnjost na ispomoć ili da po potrebi edukuju tamošnji kadar. Ako nedostaju neki aparati pa se zbog toga pacijenti prosledjuju na viši nivo zdravstvene zaštite, moraćemo da ih kupimo - kazao je Mahmutović.

On navodi da će se gledati koliko bolnice imaju pacijenata, intervencija koje same rade i koliko obolelih šalju u kliničke centre, na osnovu podataka iz upitnika koje su bolnice popunile.

- Kad sve to "skeniramo" imaćemo precizan uvid koji bolnici nedostaje kada i kojeg profila, koji im aparati fale, kako su organizovane. O svemu ćemo izvestiti ministra Lončara. Osnovna ideja, međutim, nije da mi budemo kontrolori nego da uočimo probleme i da za svaki od njih republičke stručne komisije daju predlog mogu li i na koji način da se reše - rekao je Mahmutović.

Tokom ranijih poseta opštim bolnicama uočeno je, kako kaže dr Mahmutović, da u unutrašnjosti ima vrsnih stručnjaka, ali da oni rade u uslovima koji su, ipak, drugačiji od onih u kliničkim centrima.

- Želja nam je da se u takvim slučajevima uslovi rada značajno poboljšaju, pre svega u smislu nabavke dodatne opreme, kako bismo se približili tome da imamo ravnomerno razvijen zdravstveni sistem i da svi pacijenti imaju jednaku zdravstvenu zaštitu - zaključuje dr Mahmutović.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još