VREME JE DA SE RAZBIJU: Četiri najveća mita o lošem zadahu

Za BBC Future donosi pregled najčešćih mitova i vreme je da se oni razbiju.

1. Mit: Ako izdahneš u šaku i odmah pomirišeš, možeš da osetiš imaš li loš dah

Problem kod ove "motode provere" je što na taj način ne izdišete vazduh na način na koji to radite kad pričate s nekim. Najčešće ne osetite "mirise" koji dolaze sa zadnjeg dela jezika, a na kojem i te kako mogu da se nakupe bakterije koje uzrokuju loš dah. Možda je bolje da jednostavno pitate osobu od poverenja da vam kaže iskreno kako biste na tome mogli da poradite.

2. Mit: Ako imate loš zadah, to otkriva neku bolest od koje već bolujete

Iako je istina da je simptom jako lošeg zadaha mogući pokazatelj neke bolesti, nije istina da je to isključivi dokaz da nešto ozbiljno nije u redu sa vašim telom. Loš zadah može biti i privremen jer ste pojeli hranu koja ga je uzrokovala ili se još uvek razgrađuje. Ali, lekari su ipak saglasni da ako duže vreme imate loš zadah ne bi bilo loše posetiti zubara. Moguće je, naime, da su vam recimo pokvareni zubi ili upaljene desni.

3. Mit: Vodica za usta uvek je pravo rešenje

Mnogi ljudi veruju da je dovoljno tu i tamo isprati usta vodicom, ili uzeti žvakaću gumu. Ove su metode ipak kratke i neće čudesno rešiti problem. Naime, ako se rešite "previše bakterija", stvari bi mogle postati gore, jer je deo njih zadužen i za to da nam probava funkcioniše normalno. Zato je učinkovitija metoda - piti više (prave) vode. Voda će pomoći u razgradnji "loših" bakterija.

4. Mit: Bakterije u ustima su loša stvar

Svaki čovek u ustima ima između 100 i 200 mikroba, koji kao i mnoge bakterije u celom našem telu imaju svoju ulogu. Bakterije nas primarno štite i "spasavaju" od bolesti i drugih bakterija iz okoline, a zato i bakterije u ustima ne predstavljaju same po sebi ništa loše. Najbitniji saveti koji će vam pomoći kod ovog problema jesu: uravnotežena ishrana (uključujući doručak koji nije uvek nešto iz pekare), puno vode, redovno i temeljno pranje zuba i izbegavanje pušenja.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još