Dani grčke kuhinje

Hotel "Hajat" i restoran "Focaccia", organizovali su “Dane grčke kuhinje”, a glavni domaćini bili su gostujući kuvari Konstantinos Caidaropoulos i Jasonas Zigoras, iz hotela "Hyatt Regency" Solun. Oni su zajedno sa kulinarskim timom iz beogradskog "Hyatta", predstavili autentične specijalitete Grčke na bazi švedskog stola, dok su se u delu otvorene kuhinje uživo pripremala čuvena jela kao što su: souvlaki, calamari, bourekakia i svakako musaka.

Ono što grčku kuhinju čini jedinstvenom i neponovljivom su namirnice, ali i posebna mediteranska atmosfera, kao i poseban životni stil. Kao i većina nacionalnih kuhinja i Grčka je prihvatila uticaj istočnih i zapadnih suseda. Maslinovo ulje je sastojak koji se nalazi u najvećem broju grčkih jela i koji možemo smatrati “lajt”motivom grčke kuhinje. Najtipičniji predstavnici grčkog povrća su paradajz, patlidžan, tikvice, krompir, zelene paprika, luk… Grci su veliki ljubitelji predjela od povrća pa se tako često na početku većeg obroka konzumiraju rotkvice ili masline.

Njihova kuhinja je jednostavna, raznolika, lagana i vrlo ukusna. Obilno se služe začinima poput origana, mente, belog luka, mirođije i bosiljka. Tu su i slatkasti začini: cimet, klinčić, oraščići… Interesantno je da cimet uz med predstavlja neizostavan sastojak brojnih grčkih poslastica.

Grci su poznati kao hedonisti, kada je hrana u pitanju, i vole da imaju pune trpeze različitih mezetluka i jela. Prema njihovoj tradiciji jela se stavljaju u sredinu stola, a gosti sami biraju jela.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još