Muslimani uskraćivali vodu i namirnice civilima

HAG, 28. aprila 2010. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić tvrdio je u sredu pred Haškim tribunalom da su, tokom rata u BiH, muslimanske vlasti, a ne vođstvo bosanskih Srba, uskraćivale vodu i namirnice civilima u Sarajevu i da je grad bio pod "unutrašnjom blokadom", a ne pod opsadom.

Svedok optužbe Herbert Okun, tadasnji međunarodni izaslanik, to je negirao, ostajući pri iskazu da su vlasti i vojska Republike Srpske držale Sarajevo u opsadi, svakodnevno ga "nemilosrdno" granatirajući i blokirajući isporuke vode, struje i namirnica gradu.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, uključujući i "terorisanje" civila u Sarajevu, tokom rata u BiH 1992-95.

Okun je tada bio zamenik izaslanika UN Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena i sa Karadžićem se sastao pedesetak puta, vodeći beleške, koje su na suđenju uvedene u spis. Unakrsno ispitujući Okuna, Karadžić je tvrdio da su muslimanske vlasti u Sarajevu blokirale isporuke vode i osnovnih potrepština sopstvenom stanovništvu "da bi povećale patnje svog naroda" i za to "okrivile" srpsku stranu.

Okun je uzvratio da "nije istina" da srpska strana nije zaustavljala isporuke vode, struje i namirnica Sarajevu.

Pogledajte još