Gore i šume zagađene radijacijom Černobilja

MOSKVA, 11. avgusta 2010. (Beta) - Ruske vlasti potvrdile su u sredu da požari gore i u šumama zagađenim radijacijom posle eksplozije reaktora u Černobilju 1986. godine, ali tvrde da je nivo radijacije u Moskvi normalan.

"Prema podacima od 6. avgusta, samo u Brjanskoj oblasti (koja se graniči sa Ukrajinom), u oblasti u kojoj ima nukleranih čestica, zabeleženo je 28 požara na površini od 269 hektara, uključujući jugozapad te oblasti, gde je bilo 12 požara na površini od devet hektara", izjavio je u sredu agenciji Interfaks portparol ruske Federalne agencije za zastitu šuma.

Agencija navodi da su u ruskom odeljenju Grinpisa (Greenpeace) u utorak, pozivajući se na informacije dobijene satelitom, saopštili da u Brjanskoj oblasti gore regioni koji su stradali u černobiljskoj havariji.

Grinpis je objavio kartu "iz koje sledi da je požar počeo upravo iz zagađenih šuma. Na karti sastavljenoj 9. avgusta, jasno se vidi da na zaraženim teritorijama ima 20 požara, među kojima i tri na veoma zagađenim teritorijama".

Pogledajte još