Presuda Karadžiću najranije u avgustu 2013.

HAG, 3. septembra 2010. (Beta) - Izricanje presude Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom biće moguće najranije u avgustu 2013. godine, ako se suđenje nastavi sadašnjim tempom, upozorio je u petak predsedavajući sudija O Gon Kvon.

"Ako nastavimo sadašnjim tempom, uz uvođenje petodnevne radne nedelje u oktobru, izvođenje dokaza biće okončano u januaru 2013. Optimistički gledano, biće potrebno još šest do osam meseci za završne podneske i reči, te odlučivanje. Presuda bi tada mogla biti izrečena između avgusta 2013. i aprila 2014", kazao je sudija Kvon.

Predsedavajući sudija je naglasio da je procena pretresnog veća uoči suđenja da bi presuda mogla biti izrečena do kraja 2012. bila "suviše optimistička".

"Pretresno veće je zabrinuto da bi suđenje moglo potrajati četiri godine ili više", kazao je Kvon, podsećajući da je veće pre početka procesa ocenilo da je suđenjima dužim od tri godine teško upravljati.

Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson naznačio je da je i nova procena sudija "suviše optimistička", precizirajući da je tužilaštvo u dosadašnja četiri meseca suđenja izvelo samo 14 odsto svojih dokaza.

Pogledajte još