Kontroverzni istoričar organizuje posetu mestima holokausta

VARŠAVA, 21. septembra 2010. (Beta) - Kontroverzni britanski istoričar Dejvid Irving organizuje do 30. septembra devetodnevni aranžman po Poljskoj po ceni od 2.250 evra, tokom kojeg će putnici obići mesta stradanja Jevreja, iako Irving poriče da je holokausta bilo.

Poljski Institut pamćenja naroda saopštio je da pomno prati posetu Irvinga koju je on organizovao za, kako ih je nazvao: istinske ljubitelje istorije.

Irving želi da pokaže nacističke koncentracione logore Aušvic i Treblinku, mesto razorenog jevrejskog Varšavskog geta i mesta gde su jedno vreme u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata bili štabovi Adolfa Hitlera i Hajnriha Himlera.

Irving koji tvrdi da poljske vlasti prave od Aušvica Diznilend i tretiraju tu najveću nacističku fabriku smrti kao mašinu za pravljenje para, u okviru aranžmana biće turistički vodič i želi da grupi turista koje vodi, predstavi istoriju kako je on vidi, sve uz negiranje holokausta.

Poljskim novinarima koji su ga danas uzalud čekali u Aušvicu, Irving je samo potvrdio da jeste u Poljskoj, i to u Krakovu.

Pogledajte još