Moskva odobrila Kačinjskom sletanje

VARŠAVA, 24. septembra 2010. (Beta) - Ruski kontrolori na vojnom aerodromu u Smolensku tražili su odobrenje od nadređenih u Moskvi za zabranu sletanja aviona sa poljskim predsednikom Lehom Kačinjskim i državnom delegacijom zbog guste magle, ali ga nisu dobili, jer se Moskva plašila diplomatskog skandala, piše Gazeta viborča.

Sa kontrolorima u Smolensku bio je mimo običaja i njihov nadređeni iz Tvera pukovnik Nikolaj Krasnokutski. To je listu potvrdio i tužilac Ireneuš Šelong koji vodi poljsku istragu o avionskoj nesreći u kojoj je sa predsednikom Kačinjskim stradalo još 95 putnika i članova posade.

Pozivajući se na do sada neobjavljene stenograme razgovora kontrolora i njihova saslušanja koje je ruski Međudržavni vazudhoplovni komitet predao poljskoj istrazi, Gazeta viborča navodi da su se dvojica kontrolora uspaničila kada se na Smolensk spustila gusta magla.

Bilo im je savršeno jasno da poljski piloti neće moći da slete, ali nisu znali da li smeju da zabrane sletanje avionu sa šefom strane države. Pukovnik Krasnokutski pozvao je, kršeći propise, pretpostavljene u Tveru, a zatim i Komandu ruskog vazduhoplovstva u Moskvi kako bi dobio zvanično odobrenje da zabrani sletanje, ali je dobio odgovor: "Ako Poljaci hoće, neka sleću, možda im pođe za rukom".

Pogledajte još