Upoznavanje pacijenta i dijagnoza

0

Na medicinskim fakultetima studenti uče da postave dijagnozu i reše medicinske probleme pacijenta, ali i da ga saslušaju…

Na medicinskim fakultetima studenti uče kako da postave dijagnozu i rešavaju medicinske probleme pacijenta, ali i njegovo emocionalno stanje, poslovni status ili način zdravstvene nege mogu da budu podjednako važni.

 Najnovija američka studija ustanovila je da studenti medicine, koji su obučeni da postavljaju pitanja o stvarima koje utiču na pacijentov život, a ne samo o njihovim zdravstvenim problemima, prenosi Glas Amerike, imaju bolje izglede da pomognu svojim pacijentima.

 Studenti medicine često isprobavaju svoje sposobnosti pružanja pomoći na pacijentima lutkama u ljudskoj veličini pre nego što počnu da rade sa stvarnim pacijentima. Neke od tih lutaka mogu da „krvare“ i imaju otkucaje srca, a neke čak i „dišu“.

 Medicinski fakulteti takođe pomažu svojim studentima da nauče sposobnosti slušanja i komuniciranja. Studenti rade sa glumcima koji se žale na određene „tegobe“ kako bi naučili da postavljaju pitanja.

 Ta obuka pomaže u smanjenju grešaka prilikom postavljanja dijagnoze. Najnovija studija bavila se pristupom koji je više ličan. Studentima medicine rečeno je da upitaju pacijenta o njegovim svakodnevnim aktivnostima i obavezama kako bi mogli da individualizuju tretman.

 „Individualizacija nege znači uzimanje u obzir svih detalja u pacijentovom životu. Mi to nazivamo njihovim sadržajem“, objašnjava Alan Švarc.

 Profesor Alan Švarc sa Univerziteta države Ilinois u Čikagu podučavao je neke studente medicine u individualizaciji nege. Studenti su slušali i tragali za naznakama koji bi mogle da im pomognu u planiranju tretmana.

 Profesor Švarc i drugi istraživači podučavali su više od 10.000 studenata medicine. Neki od njih prošli su obuku za individualizovanu negu, dok drugi nisu.

 „U grupi studenata medicine koja je prošla obuku, oko 25 odsto njih korektno se bavilo pacijentima koji su imali komplikovane individualne faktore. Kada su prošli obuku, dve trećine njih bilo je sposobno da se bavi takvim pacijentima“ – naglasio je profesor Švarc.

 „Ova studija je izuzetno važna jer ako propustite da uračunate individualne potrebe, to može da izazove medicinsku greškuz koja je loša isto koliko i loše određena doza ili pogrešan lek“, objašnjava Švarc.

 Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

(FoNet)
ČIKAGO, 29. septembar 2010. 

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.