Ovacije za Dom za vešanje

Napokon "Dom za vešanje“ odigran je i u Beogradu. Ovaj scenski spektakl imao je veoma uspešnu svetsku premijeru u maju 2007. godine u Parizu u operi "Bastilja". Beogradska publika može da je pogleda u Sava centru sve do 14. novembra.

Predstava nijednog trenutka ne ostavlja prostor za razmišljanje, nema pauze, niti praznog hoda. Konstanto puna bina raznih likova, pa čak i pravih gusaka (!), vuče vam pogled na ovu ili onu stranu, a tako da scenu ne sagledate u potpunosti. Svi likovi svojim pokretima kao da viču – „Pogledaj sad mene“, „Obrati pažnju na ovo“, „Pogledaj tamo“... A u toj galeriji su i kepeci, akrobate, balerine, glumice i glumci, igrači, pevači, poneki muzičar...
I jedan nevidljiv, ali jako bitan lik – orkestar!

Sve vreme se trči na sceni, juri, beži, pada, lebdi i igra, pa i puca. Naravno i peva. Na bimu iznad išao je simultano prevod svih romskih
pesama koje su pevali. Dok su se scene menjale, gledali smo i inserte iz filma "Dom za vešanje“ ali i "Taksiste“. Pravi muzičko- scenski kolaž od čijeg šarenila i brzine vam se vrti u glavi!

Predstava je urađena po motivima Kusturičinog filma "Dom za vešanje", na muziku Dejana Sparavala, Neleta Karajlića i Stribora Kusturice. Projekat je okupio 120 glumaca, a glavne zvezde su Stevan Anđelković (Perhan), Milica Todorović (Azra), Nele Karajlić (Ahmed) i Gorica Popović (Perhanova baka).

A u publici Dubravka Mijatović, Đule Van Gog, Bilja Krstić, i još mnogo glumaca i muzičara. S obzirom da su dva glavna lika "Zvezde Granda“ bilo je i njihovih obožavalaca.

Sat i 40 minuta uz ovu predstavu proleti za čas. Oni koji su gledali film "Dom za vešanje“ razumeju ovaj komad. Utisci posetilaca su uglavnom da im se dopalo, da je potresno, ali i humoristično.

A kako stranci gledaju na predstavu? Osim pohvala po medijima evo i jednog komentara na muziku i film, na sajtu Youtube: "My soul feels this... these guys have the most touching music...“.


Tekst: Nada Veljković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još