Riki Džervejz: kako sam postao ateista

0

LONDON, 26. decembra 2010. (Beta) – Engleski glumac, režiser i pisac Riki Džervejz priznao je da je kao dete verovao u Boga.

LONDON, 26. decembra 2010. (Beta) – Engleski glumac, režiser i pisac Riki Džervejz priznao je da je kao dete verovao u Boga.

U članku za Vol Strit džornal Džervejz je ispričao kako ga je jedno jednostavno pitanje koje mu je postavio brat, preobratilo u ateistu. „Verovao sam u Boga. Voleo sam Isusa. Bio je moj junak. Više od pop zvezda. Više od fudbalera. Više od Boga. Bog je po definiciji bio sveprišutan i savršen“, naveo je. „A Isus je bio čovek. Imao je zadatak koji je trebalo da obavi. Imao je iskušenja ali je pobedio greh. Imao je integriteta i hrabrosti. Ali on je bio moj junak zato što je bio dobar. Njemu nije bilo važno ko ste. Voleo vas je. Kakav tip! Želeo sam da budem kao on“.

Ipak, Džervejz kaže da je, kad je počeo da preispituje svoja verovanja, došao do sasvim drugačijeg zaključka. „I tako sam srećno uživao u mom heroju, kad me je moj stariji brat Bob upitao ‘zašto veruješ u Boga?’ Sasvim jednostavno pitanje. Ali, mama se uspaničila. Rekla je samo `Bobe’ onim tonom koji znači `umukni’. Zašto je bilo loše postaviti to pitanje? Ako bog postoji i ako je moja vera jaka, nije važno šta ljudi pričaju“, priseća se Džervejz. „Umukni“, pomislio je tada. „Nema Boga. On zna da ga nema, a zna i ona u dubini duše. Eto, to je to. Jednostavno tako. Počeo sam da razmišljam i postavljam sve više pitanja i posle jednog sata postao sam ateista“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.