Doručak kod Tifanija

Ljubitelji romantične melodramske priče i oni koji veruju da su pitanja srca najbitnija, imaju dosta razloga da se raduju predstojećem proleću. Predstava "Doručak kod Tifanija" u režiji Ane Radivojević Zdravković, u kojoj glavne uloge tumače Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj, biće premijerno izvedena 26. marta u pozorištu Madlenianum.

Ovaj projekat okupio je neke od najpoznatijih umetnika, a rediteljka Ana Radivojević Zdravković najavljuje da će "Doručak kod Tifanija" Trumana Kapota u dramatizaciji Milene Bogavac, biti predstava ispunjena scenama smeha i scenama suza.

- To je priča skrojena po meri svake savremene žene koja zna da su pitanja srca uvek presudna. Žena je velika tajna i divni pisac romana "Doručak kod Tifanija" Truman Kapot uči nas kroz neodoljivi lik svoje Holi Golajtli da žene ne trba shvatati olako i posmatati ih površno. U delimično autobiografskoj priči, Truman Kapot daruje nam lik svoje komšinice, devojke za žurke, savremenim žargonom sponzoruše, koja je od pojedinaca toliko omražena da žele da joj naude, da je izbace iz stana, da je zloupotrebe - kaže rediteljka Ana Radivojević - Zdravković.

Muziku koja će biti u stilu 60-ih ali i sa autorskim pečatom komponuje Aleksandra Kovač, za kostim je zadužena modna kreatorka Dragana Ognjenović, a za scenografiju Kosta Bunuševac koji obećava scenografiju punu boje, optimizma, visoke estetike i komodu koja je istovremeno i fotelja i bar.

Kuriozitet predstave je da glumci uživo, vokalno i instrumentalno izvode dobar deo muzike, predvođeni Minom Lazarević, koja je, što je manje poznato, osim glume diplomirala i na odseku za klavir na Fakultetu muzičkih umetnosti.

Lik Holi Golijati koji je svojevremeno proslavio Odri Hepbern (Audrey Hepburn) tumači Dubravka Mijatović, koja je rekla da bi o radu na predstavi više volela da priča neki drugi put.

- Bilo bi neozbiljo i neprofesionalno da sada nešto obećavam. Ovde smo da najavimo da smo se okupili sa tom lepom željom, ali pred nama je glavni poso, jer posle slikanja nam predstoji ozbiljan rad.

Upitana da li je za nju opterećenje da radi na ulozi, koju je svojevremno tumačila Odri Hepbern, Dubravka je rekla da ne razmišlja na taj način.

- Igram u drugom mediju, pozorištu i u Srbiji i nemam nikavo opterećenje. Film sam gledala davno i samo jedan put, ali urezao mi se u pamćenje. Ne mogu, ipak, da kažem da sam neki fan filma koji zna sve replike, ali to je svakako film koji morate videti...

Dubravka Mijatović nije bila spremna da novinarima otkriva detalje predstave, ali potvrdila je da će u predstavi imati i mačka kao i Odri Hepbern u istoimenm filmu.

- Videćete tek kakvog, to će biti nešto specijalo ...

(old_image)
Marinko Madžgalj
je izrazio zadovoljsvo činjenicom da radi sa vanserijskim ljudima u svom poslu.

- Ovo je klizav teren, svi nešto očekuju svi nešto znaju i svi vide kako bi nešto trebalo da izgleda i u tom smislu mislim da će dožiljaj predstave biti kakav treba, ne kao da, evo majke mi...

Dramturg Minja Bogavac kaže da ljudi najčešće "Doručak kod Tifanija" posmatraju kao ljubavni roman.

- Ovo delo ima ima i političke i kontroverzne teme, koje su izbegnute u filmu. Mislim da smo uspeli da pronađemo pravu meru izneđu romana i moje dramatizacije. Neko će očekivati nešto nalik na film, neko nešto nalik na roman, a mi smo negde između.

U predstavi igraju i Mina Lazarević, Mihailo Lađevac, Milica Janketić, Nenad Ćirić, Branislav Zeremski, Srboljub Milin, Marko Nikolić mlađi, Ana Simić, Ivana Antonijević, Zinaida Dedakin.

I za one koji nisu znali tajnu naslova "Doručak kod Tifanija" otkriva neuhvatljiva Holi rečima: "Kad mi je teško, odem kod Tifanija. Volim tišinu i onu uzvišenu atmosferu tamo; one ljubazne ljude u odelima... pa puste tihu muziku... i ona bleštava svetla i uglačan pod i... mislim, tamo ne može da ti se desi ništa ružno! Svi se smeše i svi imaju svoje divne novčanike od kože... Kad bih u stvarnom životu našla neko mesto gde bi mi bilo kao kod Tifanija, uslelila bih se tamo. Odmah bih se tamo uselila. Kad bih znala gde je."

Tekst: Danijela Tadić
Fotografija: Madlenianum i Saša Džambić

Pogledajte još