Paravinju četiri države pustile na slobodu

0

Vozač kamiona Dragan Paravinja, koji je priznao ubistvo sedamnaestogodišnje autostoperke Antonije Bilić, proteklih godina se zbog presude za silovanje nalazio iza rešetaka u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Nemačkoj, ali su ga sve četiri države pustile na slobodu, navodi danas zagrebački Jutarnji list.

Paravinja je rođen u Srbiji, a u nedelju je uhapšen u Bosni i Hercegovini, posle višednevne potrage organizovane zbog nestanka Antonije Bilić u blizini Drniša, u Hrvatskoj.

U Srbiji je Paravinja 2003. osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja, ali je pobegao u Hrvatsku, čije je državljanstvo imao.

Srbija je raspisala poternicu, zbog koje je Paravinja 2006. uhapšen u Sloveniji, ali je pušten pošto je plaćena kaucija.

Iako mu je sudija odredio zabranu napuštanja Slovenije, Paravinja je otišao u Hrvatsku.

Srpska policija je zatražila izručenje Paravinje, ali je Hrvatska to odbila, pozivajući se na zakon prema kojem ne izručuje svoje državljane.

Paravinju je pre tri godine uhaprila nemačka policija, ali ga je pustila da se vrati u Hrvatsku, umesto da ga izruči Srbiji.

Sistemi četiri države dozvolili su osobi osuđenoj za silovanje da se slobodno kreće, a njihovi propusti su Antoniju Bilić koštali života, navodi „Jutarnji list„.

ZAGREB, 27. jun 2011. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.