Vodiči dobre kliničke prakse

0

Ministarstvo zdravlja Srbije predstavilo je u sredu osam novih nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse koji treba da pomognu lekarima da primene najbolju medicinsku praksu, a pacijenti mogu da ih koriste i kao "drugo mišljenje".

BEOGRAD, 28. decembra 2011. (Beta) – Reč je o nacionalnim vodičima za lipidske poremećaje, ishemijsku bolest srca, ishemijski moždani udar, karcinom pluća, depresiju, arterijsku hipertenziju, tretman preponskih kila odraslih i poremećaj rada štitaste žlezde.

Predsednik Republičke stručne komisije za izradu i primenu vodiča Goran Milašinović rekao je na konferenciji za novinare da su odabrane bolesti od kojih se najviše umire u Srbije, kao i bolesti koje ometaju građane u normalnom obavljanju posla, poput deperesije.

„Vodiči su tokom ove godine izrađeni na osnovu studije 'Opterećenje bolestima u Srbiji' sa ciljem da pomognu, pre svega, lekarima da uoče, procene i primene informacije o najboljoj medicinskoj praksi“, rekao je Milašinović.

Prema njegovim rečima, vodiči su dostupni pacijentima na sajtu Ministarstva zdravlja i mogu ih koristiti kao „drugo mišljenje“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.