Bez mandatara u Sloveniji

LJUBLJANA, 25. januara 2012. (Beta) - Predsednik Slovenije Danilo Tirk u sredu nije predložio nikoga za mandatara nove vlade, a koalicija desnog centra parlamentu predlaže predsednika Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu.

Predsednik Slovenije je za Janšu rekao da, mada je kandidatura na osnovu potpisa poslanika predvidjena Ustavom, ona nema punu legitimnost jer Janšu "tereti pravosnažni i optužni predlog u krivičnom postupku".

Na konferenciji za štampu predsednik Tirk je naglasio da on nije odugovlačio predlog kanidata za mandatara. Rekao je da su mu predstavnici stranaka 27. decembra, posle nakon savetovanja sa njim, predložili da za mandatara predloži predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, što je on i učinio, ali taj njegov predlog nije prošao u parlamentu.

Pošto su mu stranke u prvom i drugom krugu savetovanja pomenule mogućnost da mandatar bude neko ko bi sastavio vladu nacionalnog jedinstva, Tirk im je predložio medjunarodno priznatog finansijskog stručnjaka Marka Voljča. Ni taj predlog nije prihvaćen.

Predsednik je još naglasio da mu u drugom krugu savetovanja sa predstavnicima stranaka nije niko predložio Janšu za mandatara.

Janšu je parlamentu danas predložilo pet stranaka koalicije desnog centra.

Pogledajte još