Pobačaji i srčana oboljenja

Žene koje su u "knjigu života" upisale pobačaje izložene su ozbiljnom riziku da obole pa čak i umru od nekog srčanog obolenja - zaključili su britanski lekari. Oni su naglasili da su ponovljeni abortusi ipak samo jedan od mnogih faktora rizika koji bi mogli uticati na pojavu srčanih tegoba.

Kardiolozi sa poznate Klinike "Rouzi" u Kembridžu naglašavaju da su pobačaji samo jedan od aspekata koje treba uzimati u obzir kad se razmišlja o kardiovaskularnimn rizicima.

Uz to, prenose britanski mediji njihove zaklljučke, svakako treba nastaviti dalja istraživanja kako bi se odredile prave razmere rizika pobačaja.

"Mislim da su pobačaj i srčano oboljenje najčešća zajednička manifestacija nekog tinjajućeg zdravstvenog probčema" - smatra profesor Gordon Smit sa ove klinike.

On i grupa naučnika sa ove klinike analizirali su istorije bolesti 130.000 Škotlanđanki koje su se porađale između 1981. i 1985. godine ali i prijeme u bolnice i smrt od srčanih obolenja 15 do 20 godina kasnije.

Otkrili su da su žene koje su imale bar jedan abortus pre rađanja prvog živog deteta imale za 50 odsto veći rizik da kasnije "zarade" neko srčano oboljenje a rezultate istraživanja objavili su u "Britanskom medicinskom časopisu".

"Ako je žena pre rađanja prvog živog deteta imala tri ili više abortusa, rizik oboljevanja je veći dva do dva i po puta" - upozorio je profesor Smit.

Naučnici, naravno, ne tvrde da su žene imale srčano oboljenje u vreme trudnoće ali bilo šta što predstavlja predispoziciju za srčano obolenje takođe povećava izglede na rizičan abortus i komplikacije u trudnoći.

Profesor Smit smatra da postoji biološka veza koja objašnjava rezultate istraživanja i nagoveštava da teškoće sa trombima i antikardiolipin antitelima, koji su povezani sa trombozom u dubokim venama (zakrečavanjem vena u nogama), takođe mogu biti uključeni. 

KEMBRIDŽ, 27. avgust 2008. (FoNet)

Pogledajte još