Na razgovor za posao sa pozitivnim stavom

I odmah da se dogovorimo - ne dozvoli sebi da upadneš u negativno raspoloženje i da već unapred imaš izgovore i alibi za slučaj da ne uspeš tipa: „svi konkursi su preko veze“, „verovatno već imaju nekoga ko radi na toj poziciji“, „zovu me samo pro-forme radi“.

Ako na intervju odlaziš sa ovakvim predubeđenjem, velike su šanse da se nećeš predstaviti na pravi način i da ćeš upropastiti sami sebi svaku priliku da dobiješ posao.
(old_image)

Da, ima svakakvih poslodavaca u Srbiji, ali malo njih će trošiti svoje vreme intervjuišući tebe, ako već znaju koga će zaposliti. Zato, pristupi svakom intervjuu ozbiljno.

U najmanju ruku, bar ćeš vežbati svoj nastup na intervjuu i biti spremniji za neki naredni.


KAKO DA SE PRIPREMIŠ ZA RAZGOVOR?

Za početak, moraš znati: Gde ideš i za kakav posao si konkurisao. Nađi na Internetu informacije o kompaniji, njenim ciljevima, vrednostima, veličini, rezultatima...

Ovo je bitno kako bi mogao odgovoriti na pitanje poslodavca šta znaš o njegovoj kompaniji, ali značiće i tebi da stekneš sliku o kompaniji, da je upoznaš na neki način, jer ti to može smanjiti tremu i pomoći tokom razgovora.

MANJE TREME UZ VIŠE ZNANJA = SAMOPOUZDANJE!

Isto tako, pogledaj još jednom tekst oglasa za taj posao, podseti se šta je poslodavcu bitno i kakve nove zaposlene traži. Razmisli o poslu za koji konkurišeš i o tome koje su to kvalifikacije, iskustva i osobine koje poseduješ, a koje govore da ćeš dobro raditi ovaj novi posao. Tako ćeš podići svoje samopouzdanje i preneti pravu sliku poslodavcu, a to je da si baš ti adekvatan (odličan) kandidat za taj posao i da treba da te zaposli.

Tokom razgovora sa poslodavcem deluj pozitivno i samouvereno. Čak i ako si do sada duži period bezuspešno tražio posao, čak i ako imaš loša iskustva sa prethodnih intervjua, trudi se da ne zračiš pesimizmom.

(old_image)


MOTIVACIJA: TI SI PRAVI IZBOR!

Razmisli – ko želi da priključi svom timu nekoga ko zrači negativno? Pokaži da si motivisan i da želiš da radiš baš za njih, baš na tom poslu (bar za početak) i sigurno nećeš pogrešiti.

Mnoga su pitanja koja ti potencijali poslodavac može postaviti i ne možeš unapred pripremiti odgovore baš na sva. Ali zato, bitno je da im pokažeš da si osoba koja ima volju da uči i razvija se, kojoj nije teško da radi, pa čak da počne da radi na početnoj poziciji, možda i za nižu platu, dok se ne dokaže... Ali jasno im daj do znanja da ti je bitno da kompanija uoči i zna da ceni tvoj razvoj i doprinos ako on bude išao uzlaznim tokom, i da u skladu sa tim očekuješ da ćeš napredovati.

GOVORI JASNO I ONO ŠTO JE BITNO

Znači : Drži do sebe! Ako ti nećeš, neće ni drugi. I to se vidi.

Kada budeš govorio o sebi, biraj da to budu bitne informacije koje će pokazati da imaš potrebna znanja i osobine da uspešno obavljaš posao. Potkrepljuj svoje izjave primerima kad god je moguće – ako pričaš o svojoj preciznosti, navedi primer kada si to iskazao (na prethodnom poslu ili u privatnom životu) jer u suprotnom, zvučiš kao da navodiš neke osobine jer one zvuče dobro, a ničim ne pokazuješ da ih imaš.

Takođe, vodi računa da ne ističeš osobine koje nisu u skladu sa pozicijom za koju si konkurisao (npr. da voliš dinamiku i stalno kretanje, a konkurišeš za knjigovođu). Naravno, to ne znači da izmišljaš svoje osobine kako bi sve to zvučalo dobro, samo da obratiš pažnju koje od svojih osobina ćeš istaći. Sigurno ima i onih koje su u skladu sa poslom koji želiš da obavljaš.

Prikazivanjem sebe u drugačijem svetlu od onoga što stvarno jesi, ne samo da ćeš razočarati poslodavca kada te, nakon zaposlenja, bolje upozna, već ćeš sebe dovesti u situaciju da radiš posao koji ti uopšte ne prija.

Zato, samo iskreno, ali i pametno. I rezultat će doći.

Srećno!

Poslovi Infostud i Nadlanu.com

Pogledajte još