Nova dokumenta o deportacijama Jevreja

PARIZ, 29. aprila 2012. (Beta-AFP) - Francuski advokat i istoričar Serž Klarsfeld objavio je "Memorial de la deportation des Juifs de France" (Dokumenta o deportacijama Jevreja u Francuskoj), delo na kojem je radio 15 godina sa podacima o razdvojenim porodicama koje bi trebalo da pruži "najpreciznije moguće podatke" o ovoj tragediji.

Delo je ustvari prošireno izdanje "Dokumenata" objavljenih 1978. godine pod pokroviteljstvom udruženja "Jevrejske ćerke i sinovi deportovani u Francuskoj".

To je bio jedan od prvih značajnih zbornika koji je "omogućio porodicama da napokon saznaju za sudbinu svojih najbližih", rekao je Frans presu Klarsfeld.

To delo je medjutim, imalo "brojne greške i nedostatke, što je sasvim razumljivo jer je trebalo objaviti, za svaki konvoj posebno, liste deportovanih po abecednom redu", a imena su često bila stranog porekla sa nejasnim pravopisom. Često su nedostajali i podaci o datumu rodjenja.

"Brojne porodice su razdvojene tokom deportacije, kao što je slučaj sa 3.000 majki iz kampova u slobodnoj zoni, koje su deportovane u avgustu 1942. a čija su deca stigla u Aušvic tri sedmice kasnije. Najveći deo njih je stradao, a samo pet ih je preživelo. Nema medjutim, nijednog svedočenja tog stravičnog dogadjaja", rekao je Klasterfeld.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.