Gipki prsti za vitalnost

Gipki prsti su ključ za veću vitalnost, otkriva studija američkog Univerziteta Berkli u Kaliforniji, ukazujući na zanatlije i kompozitore koji su često i dalje fit i vitalni u dubokoj starosti. Bečki profesor Hademar Bankhofer daje savete za trening prstiju. 

S treningom bi trebalo početi što pre, najbolje već ujutru, nakon buđenja. 

– Prislonite vrhove prstiju obeju ruku jedne na druge i pritiskajte ih. Izbrojte do 20 i onda opustite prste – kaže Bankhofer. Zatim ustanite iz kreveta i istresite prste. Pre nego što sednete da doručkujete, uradite još jednu brzu vežbu. Isprepletite prste obeju ruku i čvrsto trljajte Venerine bregove dok se dobro ne zagreju.

Bilo bi dobro da svirate instrument koji iziskuje upotrebu prstiju, poput klavira, harmonike, frule ili violine. Spretnost prstiju poboljšaćete i prilikom štrikanja, šivenja ili vezenja, ali i kuhinjskim poslovima. 

Možda će žena lakše nagovoriti muža da oljušti krompira ako mu preporuči trening prstiju – smeška se Bankhofer.

Ako na poslu ceo dan sedite za pisaćim stolom, trebalo bi da vam je uvek pri ruci teniska loptica. Gnječite je, npr. prilikom telefoniranja, prstima desne, a zatim leve ruke. Inače, tako možete da sprečite teniski lakat, jer jačate isteznu tetivu.

Jednostavna vežba s velikim efektom je sledeća: 

– Podignite šake pored glave u visini ušiju i počnite da vrtite prste, koji pri tom uvek moraju da gledaju nagore. A sad ispružite ruke visoko gore s prstima koji se vrte, ali do ušiju vračajte šake koje se vrte. Vežbu ponovite najviše 50 puta. 
 
(Compress)
BEČ, 30. oktobar, 2008.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.