Gipki prsti za vitalnost

Gipki prsti su ključ za veću vitalnost, otkriva studija američkog Univerziteta Berkli u Kaliforniji, ukazujući na zanatlije i kompozitore koji su često i dalje fit i vitalni u dubokoj starosti. Bečki profesor Hademar Bankhofer daje savete za trening prstiju. 

S treningom bi trebalo početi što pre, najbolje već ujutru, nakon buđenja. 

- Prislonite vrhove prstiju obeju ruku jedne na druge i pritiskajte ih. Izbrojte do 20 i onda opustite prste - kaže Bankhofer. Zatim ustanite iz kreveta i istresite prste. Pre nego što sednete da doručkujete, uradite još jednu brzu vežbu. Isprepletite prste obeju ruku i čvrsto trljajte Venerine bregove dok se dobro ne zagreju.

Bilo bi dobro da svirate instrument koji iziskuje upotrebu prstiju, poput klavira, harmonike, frule ili violine. Spretnost prstiju poboljšaćete i prilikom štrikanja, šivenja ili vezenja, ali i kuhinjskim poslovima. 

Možda će žena lakše nagovoriti muža da oljušti krompira ako mu preporuči trening prstiju - smeška se Bankhofer.

Ako na poslu ceo dan sedite za pisaćim stolom, trebalo bi da vam je uvek pri ruci teniska loptica. Gnječite je, npr. prilikom telefoniranja, prstima desne, a zatim leve ruke. Inače, tako možete da sprečite teniski lakat, jer jačate isteznu tetivu.

Jednostavna vežba s velikim efektom je sledeća: 

- Podignite šake pored glave u visini ušiju i počnite da vrtite prste, koji pri tom uvek moraju da gledaju nagore. A sad ispružite ruke visoko gore s prstima koji se vrte, ali do ušiju vračajte šake koje se vrte. Vežbu ponovite najviše 50 puta. 
 
(Compress)
BEČ, 30. oktobar, 2008.

Pogledajte još