Pali pred kraj

Fudbaleri Partizana udaljili su se za korak od plasmana u narednu rundu lige UEFA kupa, pošto su poraženi na gostovanju u Štutgartu. Nemački tim savladao je crno-bele s rezultatom 2:0, a dvostruki strelac bio je reprezentativac “pancera” Mario Gomez. Šampion Srbije Partizan bio je ravnopravan rival u prvom poluvremenu i većim delom drugog dela. Odluka je pala pred kraj utakmice za svega četiri minuta koliko je trebalo Gomezu da savlada golmana crno-belih Mladena Božovića. 

Kapiten Partizana Nenad Đorđević vratio se u prvi tim, ali to nije bilo dovoljno da se srpski predstavnik sa gostovanja iz Nemačke vrati neporažen. Želeli su crno-beli remi, bili veoma blizu jednom bodu, ali ih je ziheraška postavka igre koštala poraza. 

Zašto Partizan nije uspeo da se neporažen vrati iz Nemačke?
- Igrali smo pametno, od početka taktički zrelo, ali svega 75 minuta. Na žalost, utakmica se igra 90 minuta, a mi smo pali u završnici meča. Štutgart je zasluženo slavio, na njihovu pobedu nema šta da se prigovori, mada sam ubeđen da smo kao i protiv Sampdorije mi sebi bili najveći neprijatelj. Oba gola pala su posle naših grešaka, a ne izrađenih akcija Štutgarta. Posle prvog primljenog gola pokušali smo da napadnemo, ali je drugi pogodak okončao sve naše nade – rekao je Nenad Đorđević. 

Da li je poraz u Štutgartu i definitivno udaljio crno-bele od drugog kruga lige UEFA kupa?
- Izgubili smo dve utakmice i sada nije vreme da se kuražimo. Nikada se nisam razmetao izjavama, pa neću ni sad posle ovog poraza. Treba da sednemo i vidimo šta nam je dalje činiti. Činjenica je da je u igri ostalo još šest bodova i da sa njima možemo u narednu fazu takmičenja. Poraz boli jer smo se dobro nosili sa Nemcima. Štutgart ima sjajan tim koji nose Gomez, Elson, Kakau, Marika, Larnih, Manjan i golman Leman. Njihova trenutna pozicija u Bundesligi uopšte ne odslikava vrednost ekipe. Krivo mi je što su se baš protiv nas probudili, jer su do sada bili u velikoj rezultatskoj krizi. 

Štutgart je potvrdio činjenicu da nemački timovi ne leže Partizanu, zar ne?
- Na žalost, nismo uspeli da srušimo tradiciju. Nemci tradicionalno ne odgovaraju nama Srbima, tako je u duelima reprezentacija, klubova, pa i Partizana sa ekipama iz Bundeslige. Začudio sam se kada sam čuo za podataka da Partizan nije savladao neki njihov klub čak 23 godine. Ne znam zašto je to tako, možda se radi o psihologiji, ili nekom strahopoštovanju. Verovao sam da ćemo srušiti tu lošu tradiciju. Znali smo da protiv Štutgarta ne možemo igrati na snagu i na trčanje. Zato nismo jurišali na njihov gol, već strpljivo čekali svoju šansu. Krivo mi je što Dijara, Bogunović i Tošić nisu bili precizni, jer da jesu mi bismo se radovali. 

Može li Partizan da pobedi Standard za dve nedelje, a onda da iznenadi Sevilju u Španiji? (old_image)
- Teoretski sve je moguće. Ipak, pre utakmice sa Belgijancima mi imamo dosta obaveza u domaćem prvenstvu i kupu. Verujem da uz pomoć “grobara” možemo da pobedimo Standard, a onda je sve moguće. Mislim da smo dosta naučili iz utakmica sa Sampdorijom i Štutgartom. Veliko je to iskustvo za sve nas. Ubeđen sam da više nećemo ponoviti iste greške. Koliko god su ta dva poraza bolna, toliko nam i znače mnogo, jer nemamo tokom sezone priliku da igramo jake evropske utakmice. Standard je rival za respekt, ali ako Humska bude puna za dve nedelje očekujem prva tri boda za Partizan u ligi UEFA kupa. Sevilja neka sačeka! 

Koliko je teško motivisati se za Banat i utakmicu u Zrenjaninu u nedelju?
- Mi smo preofesionalci i pobeda Partizana na gostovanju u Zrenjaninu je za nas imperativ. Znamo svi da je teško ne misliti na ovaj poraz, mada moramo da se uzdigenemo iznad nastale situacije. Posle poraza od Sampdorije usledio je meč protv Čukaričkog. Tada smo izgubili tri boda i takav luksuz sigurno nećemo dozvoliti protiv Banata. Jednostavno, više nemamo pravo na kiks, kako u Evropi, tako i u našem prvenstvu. Nekoliko dana odmora dobro će nam doći, tako da ćemo spremni dočekati duel u Zrenjaninu. Teško smo ih dobili u Beogradu, to je jedna kompaktna ekipa, ali ponavljam, trijumf ne smemo dovesti u pitanje – poručio je Nenad Đorđević.

Dušan Danilović 
07.11.2008.

Pogledajte još