Amerikanci sve manje podržavaju rat u Avganistanu

VAŠINGTON, 9. maja 2012. (Beta-AP) - Podrška Amerikanaca ratu u Avganistanu iznosi svega 27 odsto, što je novi najniži nivo od njegovog početka 2001, a oko polovine onih koji se protive ratu smatra da dalje prisustvo trupa SAD u toj zemlji nanosi više štete nego dobra, rezultati su studije AP-GfK.

Od ukupnog broja ispitanika, 66 odsto se protivi ratu u Avganistanu, dok je njih 40 odsto izjavilo da se "snažno protivi".

Pre godinu dana, oko 37 odsto Amerikanaca bilo je za rat u Avganistanu, a u proleće 2010, ta podrška je iznosila čak 46 odsto.

Istraživanje je, takodje, pokazalo da mnogo manje ljudi nego prošle godine misli da je ubistvo šefa Al Kaide Osame bin Ladena povećalo terorističke pretnje Amerikancima.

Od ispitanika, 27 odsto smatra da je smrt lidera Al Kaide rezultirala povećanjem terorističkih pretnji, 31 odsto veruje da je njegova smrt umanjila te pretnje, a 38 procenata kaže da nije imala nikakvog efekta.

Agencija AP ističe da je to istraživanje sprovedeno pre ovonedeljnog otkrića zavere Al Kaide da raznese jedan američki avion.

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će zadržati borbene trupe u Avganistanu do kraja 2014, uprkos padu podrške javnosti.

Pogledajte još