Novi elan za pregovore Turske i EU

ANKARA, 17. maja 2012. (Beta-AFP) - Turska i Evropska komisija pokrenule su u četvrtak u Ankari, povodom posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, novi mehanizam dijaloga koji bi trebalo da doprinese oživljavanju pregovora o pridruživanju te zemlje EU.

"Činimo danas novi korak kako bi prevazišli blokadu u našim odnosima. Počinjemo nov period koji će, nadamo se, uneti nov elan u pregovore o pridruživanju Turske" Evropskoj uniji, rekao je novinarima turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis.

File je kazao da je "ovo poseban dan" u tursko-evropskim odnosima ističući da bi "pozitivna agenda" trebalo da doprinese "novom dinamizmu i novom elanu u našim odnosima nakon perioda stagnacije".

Novi plan predvidja osnivanje dve radne grupe koje će se baviti poglavljima koja su doprinela blokadi pregovora, a čiji bi rad doprineo napretku u sprovodjenju reformi u Turskoj bez zvaničnog otvaranja tih poglavlja.

File je insistirao na činjenici da taj mehanizam nema za cilj da u potpunosti zameni osnovne pregovore o pridruživanju, ali je to, kako je rekao, "dodatni način da se podrže ti pregovori".

Turska je 2005. počela pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji i u okviru toga bi trebalo da počne pregovore o 35 tematskih poglavlja. Medjutim, ti pregovori su zapali u ćorsokak. Nastavak pregovora trenutno blokiraju Kipar i Francuska.

Pogledajte još