Podvig Zvezde u Pioniru

Košarkaši Crvene Zvezde savladali su Partizan u 8. kolu Jadranske Lige sa 81:80 (26:20, 22:23, 19:13, 20:18) i preuzeli prvo mesto na tabeli. Oba tima sada imaju po sedam pobeda i jedan poraz, ali zahvaljujući boljoj koš razlici Zvezda je smenila dosadašnjeg lidera na tabeli. Iako je Partizan vodio veći deo meča, Zvezda je uspevala da drži priključak, a preokret je ostvaren tek u poslednjoj deonici.

Senku na dobar meč bacile su sudije katastrofalnim vođenjem meča na štetu oba tima. Trojka Vojinović-Šutulović-Radović nije bila naklonjena ni jednoj strani, ali zahvaljujući velkom broju grešaka derbi je izgubio na kvalitetu.

Najefikasniji igrač crveno-belih bio je Kikanović sa 22 poena, dok je Marko Marinović postigao 19. Partizan je predvodio Žarko Rakočević sa 15 poena, dok su Stefan Lazmi i Aleksandar Rašić postigli po 12.

Partizan je bolje otvorio utakmicu, a Zvezda je izjednačila na početku samo jednom (9:9), nakon čega crno-beli održavaju prednost do poslednje četvrtine. Najveću prednost od 12 poena Partizan je imao pri rezultatu 44:32, nakon čega je usledilo isključenje trenera Zvezde, Svetislava Pešića zbog dve tehničke greške. Ovakva razlika se održavala do 62:52, nakon čega Zvezda pravi seriju od 20:3 i polovinom poslednje četvrtine dolazi do prednosti od 81:77. Čedomir Vitkovac je u samoj završnici dao nadu Partizanu približivši svoj tim na samo pola koša razlike (80:81). U nastavku Tadija Dragićević na četiri sekunde do kraja maši dva slobodna bacanja, a poslednju šansu za preokret i pobedu u timu Partizana nije iskoristio Milenko Tepić.

Zvezda je posle sedam uzastiopnih poraza od Partizana uspela da prekine seriju i to kao gost u Pioniru, sa mnogo manjom podrškom publike od svog protivnika. Te činjenice, kao i isključenje trenera Pešića bili su dodatni motiv Zvezdinim igračima da naprave podvig i savladaju rivala:

Ovaj trijumf će nam mnogo značiti za dalje samopouzdanje i drago mi je što je negativna serija konačno prekinuta. Uskoro nas očekuju nove evropske utakmice, zbog čega nam takođe ovaj trijumf dosta znači. Iako smo gubili sa deset razlike niko nije pomišljao na predaju. Posebno sam srećan što smo i u teška poslednja dva minuta uspeli da održimo prednost i pobedimo“, rekao je kapiten Zvezde Tadija Dragićević.

Trener Zvezde, Svetislav Pešić, zaradio je isključenje nakon rasprave sa sudijom Vojinovićem, a ekipu je do kraja vodio njegov pomoćnik Oliver Kostić: (old_image)

Trudio sam se da samo do kraja sprovedem sve dogovorene zadatke. Bilo mi je važno da stavim igračima do znanja da nije sve izgubljeno i da treba da se ujedinimo kako bismo pobedili. Odbrana je bila dobra, a hladna glava nas je dovela do pobede“, rekao je Kostić.

Kostić je dodao da mu je Pešić nakon meča rekao kako je dobro odradio posao, ali da konkretnijih pohvala nije bilo, jer to nije Pešićev stil:

Dugo poznajem Pešića i prema svim reakcijama koje je imao nakon meča znam da je bio zadovoljan“.

Svetislav Pešić je nakon meča istakao kako mu je drago što je ekipa pokazala da nema predaje ni kada je najteže. Pohvalio je odličnu igru Partizana u prvom poluvremenu i reako da ključ Zvezdine pobede leži u „svežini“ tima. Trojka u poslednjoj sekundi prvog polovremena, koju je za Zvezdu postigao Ovens, vratila je tim u igru u nastavku i prema Pešićevim rečima predstavljala najvažniji momenat za preokret.

O isključenju i nesuglasicama sa Vojinovićem Pešić kaže:

Bio je nedovoljno koncentrisan za dodeljivanje ličnih grešaka, pa sam mu u prvom poluvremenu pristojno ukazao paznju na to. Hteo sam da mu pomognem. Međutim, tada je počeo da me juri po terenu, a na kraju mi je čak i zapretio. Ja ne pretim ni igračima od kojih sam stariji i do 40 godina, tako da nisam mogao to da mu prećutim. Zasluženo sam isključen, ali nadam se da ćemo iz ovoga svi izvući neku pouku“.

Trener Partizana, Duško Vujošević, smatra da je isključenje trenera donelo rasterećenje igračima, a da je pobeda zaslužena:

(old_image)„Zvezda ima kvalitetne igrače, a mi smo bili bez pameti i koncentracije da privedemo meč kraju. Na poluvremenu smo imali +10 i loptu, a sve se završilo tako što smo dozvolili Zvezdi da šutira za tri poena i smanji našu prednost. Loše smo se ponašali na terenu. Vraneš je dobio nesportsku ličnu, a Lazmi tehničku zbog prigovora. Te navike igrači su doneli iz sredina odakle su stigli u Partizan“.

Nakon utakmice Vujošević je sa igračima održao kratak sastanak u svlačionici, a posle konferencije za novinare odmah je naputio Pionir. Igrači su samoinicijativno održali novi sastanak koji je trajao blizu sat vremena, a koji je vodio kapiten Božić:

Uvek smo se ponašali kao tim, tako da nema razloga da ne bude i dalje tako. Postojala je potreba posle utakmice za ovim sastankom, a u budućnosti će ih sigurno biti još. Što se tiče utakmice Zvezda je zasluženo pobedila, zahvaljujući borbenosti i agresivnosti. Najviše me boli što je nama sve to nedostajalo, a porazi od Zvezde su naravno uvek jako teški“.

Na evro sceni oba tima ove nedelje imaju pauzu, a sezonu nastavljaju narednog vikenda ponovo utakmicama NLB lige, Zvezda kao domaćin Heliosu, a Partizan na gostovanju Union Olimpiji. 

Katarina Stojković 
17.11.2008.

Pogledajte još