Restoran "Zorba"

Ukoliko želite da upoznate karakter i veselu narav grčkog naroda, dovoljno je da pogledate film “Moja mrsna pravoslavna svadba” ili pročitate knjigu Nikosa Kazancakisa. Ako želite da upoznate Grčku kroz hranu, a živite u Beogradu – posetite restoran "Zorba". Zaklonjen od buke i gužve, u atrijumu poštanske štedionice, pravo je mesto za prijatan obrok i opuštanje. 

Čak i ako niste čuli za čuvenog Grka Zorbu, čim budete videli predmete koji ukrašavaju enterijer restorana, znaćete sa kog podneblja su specijaliteti koje tu možete probati.
Restoranom preovladava plava boja, koju ste toliko puta videli u putopisnim emisijama s Grčkih ostrva. Narodna nošnja, pastirski štap, teglice za masline, i mnogi drugi detalji svedoče o tradiciju ovog naroda i načinu na koji su pripremali hranu. 

Prvi meni restorana "Zorba" postavio je član grčke Asocijacije šefova kuhinje Janis Kontojanis, a Mile Kalanja, glavni kuvar restorana, znanje koje je stekao obučavanjem upravo u Grčkoj, prenosi kroz odlične specijaliete koje priprema. Da bi u jelovniku uvek bilo novina, svake godine odlazi na studijsko putovanje u različite regije Grčke da  upozna specifična jela, kao i način pripreme. 

U grčkoj kuhinji postoje dva pravca: tradicionalna i moderna. To je tipično mediteranska kuhinja, sa puno raznovrsnih ukusa kojima doprinose prirodni začini: bosiljak, origano, majoran, timijan, menta, mirođija, cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Sva jela se pripremaju na maslinovom ulju, shodno vekovnoj tradiciji Grka. To je ovoj kuhinji donelo titulu najzdravije od strane Svetske zdravstvene organizacije. 

Da bi upotpunili ponudu zdrave a ukusne ishrane, u restoranu "Zorba" možete uživati u vinima koja se prave od “organskog” grožđa, čiji se uzorci 10 godina nose na proveru i tek nakon toga se mogu prodavati sa tom etiketom. Služe se na čašu i cena im je 300 dinara

Po rečima vlasnice restorana, najpopularnije jelo od mesa je musaka, pa zatim jagnjetina ispod sača i hobotnica na žaru, a spadaju u tradicionalnu grčku kuhinju. Piletina sa bademom jelo je moderne kuhinje koje se Beograđanima najviše dopada. Posebno su interesantna hladna predjela, koji sadrže Kalamata masline sa Peloponeza, najkvalitetnije na svetu. Treba istaći da, za 850 dinara, ovde možete probati poznate grčke jagnjeće kotlete, Paidakiju. 

Od slatkiša treba pomenuti grčku baklavu, koja se pravi od badema i oraha. A specijalitet kuće je Rota pita, koja se pravi u samo pet restorana u svetu. Tajna tog kolača je u prelivu, a služi se topao sa dve kugle sladoleda od vanile. 

Domaćini su za nas pripremili ribu list punjenu lososom i blitvom. Kvalitetni sastojci uz dobru pripremu, uz čašu organskog vina, čine pravi zdrav obrok. Cena jela je 870 dinara. Uz jelo dobijate i lepinju sa paprikom i maslinama. 

Pored toga probali smo “Melitzana me tiria”, patlidžan sa dve vrste sira. Preferiraju ga uglavnom dame zato što je lagan obrok, a pritom potpuno osvežava. Cena od 530 dinara je sasvim pristojna za jedan ovakav obrok koji će vas, uz čašicu ouza, vratiti u život. 

Raznovrsna grčka kuhinja, uz odličan ukus maslina i pravu grčku fetu, vino i muziku Mediterana, ispuniće vašu dušu toplinom mora i pozitivnom energijom leta.

Tekst:Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još