Deca, roditelji i droga

Najnovija sociološka istraživanja ustanovila su da su američki roditelji sve mekši i blaži prema deci, čak i kad otkriju da se drogiraju.

I dok postoje dokazi da su roditelji u Americi danas skloniji da posegnu za drogom nego što je to bio slučaj u ranijim generacijama, oni, u isto vreme, u "eksperimentisanju" svojih potomaka sa drogom ne vide prevelik rizik i gotovo da su nespremni da s decom otvoreno ragovaraju o tome - ističe se u rezultatima nedavno završenog istraživanja. 

Loše navike još teže odvike

Istraživanja o stavovima roditelja prema svojim tinejdžerima koji koriste drogu, koja je objavila organizacija Partnerstvo za Ameriku slobodnu od droga (PDFA), pokazala su da bi jedva polovina roditelja bili iznenađeni kad bi otkrili da njihovi poletarci "eksperimentišu" sa marihuanom.

Ustanovljeno je da 12 odsto roditelja nikada sa decom nisu razgovarali o štetnosti droge, što je dvostruko veći procenat od onog registrovanog pre šest godina.

Valja odmah reći da najveći deo roditelja više ne koristi drogu (11 odsto ih je prošle godine koristilo marihuanu), oni još uvek prema drogi imaju odnos kao što su ga imali kao tinejdžeri. To se posebno odnosi na roditelje koji su tinejdžeri bili 70-tih i 80-tih godina, kad je drogiranje bilo pitanje prestiža.

"Iako je ogromna većina roditelja stare navike ostavila za sobom, zadržali su stari odnos prema drogi. Ako stare navike umiru sporo i uz otpor, podaci kazuju da opušten, pogrešan odnos prema drogi nestaje još sporije" - smatra Stiv Pasirb, predsednik Upravnog odbora PDFA. 


U toku istraživanja ustanovljeno je:

- dok roditelji generalno veruju da je neophodno s decom razgovarati o drogi, tek svako treće dete je izjavilo da je o rizicima drogiranja saznalo u kući;

- samo 18 odsto roditelja veruje da su njihova deca "probala" marihuanu, dok je 39 odsto dece izjavilo da "duva marihuanu";

- jedva da 21 odsto roditelja veruje da prijatelji njihove dece puše marihuanu, ali zato 62 odsto tinejdžera "prijavljuju" prijatelje koji koriste droge.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 1.250 roditelja iz svih delova SAD i u domaćinstvima sa decom mlađom od 18 godina.

PDFA, organizacija osnovana 1987. godine, zapravo je koalicija profesionalaca u oblasti komunikacija čiji je cilj da kampanjama i naučnim podacima utiče na smanjivanje narkomanije, posebno među mladima.

(FoNet)
NJUJORK , 2008.

Pogledajte još