Države koje će progutati okean

Pet minijaturnih ostrvskih državica će, po svoj prilici, doživeti sudbinu mitske Atlantide, zahvaljujući dramatičnim klimatskim promenama na Zemlji, jer će ih "progutati" okean, zato što će, zbog topljenja leda na polovima i glečera na kopnu nivo okeana i mora katastrofalno porasti.

I dok se svet pogađa kako da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama, za stanovnike nekih područja na našoj planeti vreme nepovratno ističe. Tako se vlasti i investitori na Floridi, u SAD, pripremaju da se talasu koga će izazvati povišen nivo okeana suprotstave povlačenjem kuća i javnih građevina dublje u kopno ili, ako ostaju blizu obale, njihovim postavljanjem na stubove, poput sojenica.

Međutim, na nekim ostrvima žitelji jednostavno nemaju gde da se povlače jer su svesni da će im kuće i same postati "ostrva" pošto će ih voda okružiti sa svih strana. Evo pet ostrva, po statistici časopisa Nju sajentist, čijii će stanovnici vrlo brzo morati da se pobrinu za - nov smeštaj:

- Ovih dana je preneta izjava predsednika ostrvske države MALDIVI da će ogroman deo prihoda od turizma biti pretvoren u specijalan i nesvakidašnji fond - da se, negde u svetu, kupi nova teritorija kojoj ne preti potapanje gde bi se stanovništvo "preselilo". Jer, s najvišom tačkom na ostrvu koja jedva da dostiže 2, 4 metra, Maldivi su jedna od zemalja s najnižom teritorijom i suočena je sa mogućnošću da je "proguta" Indijski okean;

- TUVALU je druga mala ostrvska država i, kao i Maldivi, takođe se prostire na niskoj teritoriji. Najviša tačka njene teritorije je pet metara iznad površine okeana i mogla bi nestati do sredine ovog stoleća. Vlada ove minijaturne države u Pacifiku 2002. godine je angažovala dve poznate međunarodne advokatske kancelarije koje treba da tuže sve zemlje koje zagađuju našu planetu i prete nestankom njenog stanovništva;

- KIRIBATI je arhipelag koji čine 32 atola i jedno ostrvo čija se najviša tačka uzdiže 6,5 metara iznad nivoa okeana. Svetska banka se angažovala u procenjivanju izloženosti Kiribatija dramatičnim klimatskim promenama.

Zvaničnici ove državice na brojnim međunarodnim skupovima upozoravaju svetsku javnost da voda lagano osvaja obalu i širi se ka unutrašnjosti ostrva, a so iz okeana uništava kokosove palme i plantaže tropskog voća; (old_image)

- Stanovnici KARTEROVIH OSTRVA u sastavu Papua - Nove Gvineje, po svoj prilici prvi su krenuli u bežaniju jer se njihovi domovi nalaze na samo 1,2 metra iznad talasa. Vlada Papua - Nove Gvineje usvojila je 2005. godine plan da lokalno stanovništvo evakuiše na obližnje ostrvo Buganvil.

Preseljenje je bilo planirano i započeto 2007. godine, ali je ubrzo prekinuto i odloženo. Prema nekim izveštajima, početkom ove godine započet je sudski spor jer je ustanovljeno da su starosedeoci ostrva Buganvil primoravali izbeglice sa Karterovih ostrva da rade na plantažama kokosovih oraha kao jeftina radna snaga;

- Pre 13 godina, tačnije u proleće 1995, stanovnici ostrva BHOLA u Bangladešu bili su primorani na paničnu seobu kad je polovina njihovog ostrva nestala pod vodom.

Komesarijat za izbeglice UN-a ocenjuje da su oni bili prve "klimatske izbeglice", a naučnici predviđaju da će sličnu sudbinu do 2030. godine doživeti najmanje 20 miliona stanovnika ove siromašne azijske zemlje.

(FoNet)
KIRIBATI, 16. novembar 2008.

Pogledajte još