Ubijen drugi najviši vodja Al Kaide u Avganistanu

KABUL, 29. maja 2012. (Beta-AP) - NATO trupe u Avganistanu predvodjene SAD ubile su drugog po rangu vodju Al Kaide u toj zemlji, Šakra al Taifija, u vazdušnom napadu u istočnoj provinciji Kunar, saopštio je u utorak NATO.

Al Taifi, poznat i kao Muštak i Nasim, bio je zadužen za komandovanje stranim pobunjenicima u Avganistanu i upravljanje napadima na NATO i avganistansku vojsku, saopštila je alijansa. Često je putovao izmedju Avganistana i Pakistana gde je izvršavao naredjenja al Kaide i dopremao oružje i borce.

Vazdušni napad u kome je al Taifi ubijen zajedno sa još jednim pripadnikom Al Kaide izvršen je u nedelju, u okrugu Kunar Vatapur, saopštila je koalicija. U napadu nije bilo civilnih žrtava.

SAD su pokrenule invaziju na Avganistan zato što je ta zemlja služila kao baza pokojnom vodji Al Kaide Osami bin Ladenu, odgovornom za napade na Njuork i Vašington 11. septembra 2001. Veruje se da se najveći broj vodja Al Kaide danas krije u Pakistanu i da je njihovo prisustvo u Avganistanu tek povremeno.

Pogledajte još