Blokade ispred čeških ministarstava

PRAG, 29. maja 2012. (Beta) - Okupljanjem univerzitetskih profesora, bibliotekara, glumaca i umetnika u utorak je u Pragu, ispred ministarstava prosvete i kulture, počela prva iz serije sindikalnih blokada - novi vid protesta protiv reformi vlade desnice i centra na čelu sa premijerom Petrom Nečasom.

Sindikalni aktivisti, profesori ili umetnici koji će sve do 16 časova ispod prozora ministarstava organizovati koncerte, pozorišne predstave, javne debate, prekidane protestnim govorima protiv reformi, nisu ometali činovnike da dodju na posao.

Glavni cilj blokada koje organizuje široka inicijativa "Stop vladi", u kojoj su sindikati i još 20 nevladinih organizacija, jeste upozorenje da će cenu recepta za konsolidaciju javnih finansija u Češkoj, kao i reforme u koje se upustila Nečasova vlada platiti gradjani srednjih i nižih primanja i socijalno slabi.

Jedan od zahteva inicijative Stop vladi je da se hitno suzbije korupcija u korišćenju sredstava iz evropskih fondova, zbog čega je Evropska komisija Češkoj obustavila privremeno evropske dotacije u delu programa, do kraja juna, dok ne zvanični Prag ne dokaže da se iz evropske kase ne bogate lokalni zvaničnici.

Jedna od reformi protiv kojih protestuju i profesori i studenti je uvodjenje školarine u češke visoke školu, dok umetnicima smeta što je kultura postala prva žrtva kresanja troškova budžeta.

Pogledajte još