Striptiz za trezvenjake

"Koktel" golišavih igračica, soka od narandže i crno-belih filmova "nezavisne produkcije" nije vrsta biznisa o kome je razmišljao izvesni Bob Riger iz Salema, grada u američkoj saveznoj državi Južna Dakota, kad je planirao da se "osamostali".

Ali, poslovni plan za koji se neočekivano odlučio, i sam sumnjajući u njegovu isplativost, pomogao je da njegov "Džokej klub za gospodu" ne samo preživi, već postane i uspešan usred žitnih polja Južne Dakote i uprkos pravoj dvogodišnjoj ofanzivi lokalnih političara i male grupe moralnih čistunaca.

"Četiri puta sam zbog njihovih optužbi bio na sudu i svaki put sam pobedio" - zadovoljno podseća Riger u izjavi lokalnim medijima. 


Neobična ugostiteljska priča

A neobična ugostiteljska priča počela je jula 2006. godine kad su opštinske vlasti odbile da Rigeru daju dozvolu za točenje alkohola u njegovom baru. U znak protesta, odlučio je da svoj mali simpatični pab pretvori u striptiz- klub u kome će se isključivo točiti  prirodni voćni sokovi i  bezalkoholna pića.

Onda su lokalni čistunci smislili da se ugostiteljstvom ne može baviti na "poljoprivrednom zemljištu", jer se Rigerov klub nalazi na samom rubu grada, gde počinju njive, u ovoj dalekoj i zatucanoj provinciji. Riger se žalio, opet našao pred sudom i ponovo pobedio.

Ali kad je 74 odsto lokalnih glasača na referendumu usvojilo neku vrstu "uredbe o zabrani golotinje", Riger je pronašao rupu u zakonu koja takvu vrstu predstava dozvoljava - u bioskopima.

Posle dve sedmice zastoja, Rigerov pab se pretvorio u "Džokej klub za gospodu", a u jednoj maloj prostoriji osvanuo je "Bioskop za odrasle" u kome se danonoćno vrte pornići svih vrsta i na čijoj "pozornici" svako veče gostuju striptizete. 


Zakoni i rupe

Opštinske vlasti sada pripremaju uredbu kojom će se zahtevati da striptizete na sebi imaju bar minimalnu tangu i "pokrivač" za bradavice, a predstavnik u Senatu te savezne države najavljuje da će pokrenuti inicijativu za donošenje zakona "u tom pravcu".

"Sada stvari već postaju neprijatne, moraću da se energičnije zakonski borim, jer su se baš okomili na mene" - kaže Riger.

Rodžer Gerlah, javni tužilac Okruga Mekkuk, tvrdi da predložena uredba "nema za cilj da Rigeru onemogući posao", već samo nalaže da "igračice na ključnim delovima tela imaju bar neki deo odeće što će im omogućiti da igraju kako i koliko hoće".

U međuvremenu su Rigerov "Džokej klub" i "Bioskop za odrasle"  postali vrlo popularni i sve češći posetioci su "ljubitelji voćnih sokova" i iz okolnih mesta. Mušterije plaćaju konzumaciju od 10 dolara što predstavlja "celodnevnu kartu za bioskop" i omogućava im da posmatraju striptiz predstave. Oni takođe mogu da sede tik uz pozornicu ili da, uz doplatu, dobiju "privatnu predstavu" u nekoj od malih bočnih soba.

Što se pića tiče, za šankom se bezalkoholno piće dobija za tri, a prirodni voćni sokovi i u SAD vrlo popularni "energetski napici" po ceni od 4.5 dolara. 

Žestoko uz voćne sokove

Kad je Riger svoj pab preimenovao u "klub" i "bisokop", najavio je da će prikazivati filmove "nezavisne produkcije" sa oznakom "R", što bi značilo "meka porografija". Međutim, tvrde posetioci, u zamračenoj bioskopskoj sali sa samo 17 sedišta, na zahtev publike, vrte se i "dela" najžešće pornografije.

Suosnivač biznisa, Maksina Palsi, nekadašnja uspešna striptizeta, a sada "koreograf" novim igračicama, na sve češće proteste petnaestočlane Unije za borbu protiv golotinje, tvrdi ispred kluba da ona i Riger "precizno znaju gde je crvena linija koju ne treba prelaziti".

Rigerovi vešti advokati uspevaju da mu sačuvaju biznis jer su rupu u zakonu našli u stavu da je "golotinja dozvoljena u bioskopima za odrasle, mešovitim saunama, salonima za masažu i ateljeima umetnika i na časovima slikanja u koledžima".

Podnosioci peticija sve češće odustaju jer strahuju da bi sud mogao da ih optuži za "kršenje građanskih prava na privatnost i slobodno izražavanje".

Ekstremno konzervativni republikanski senator Klarens Koistra namerava da ceo problem podigne na nivo savezne države Južna Dakota kako bi se usvojila zakonska obaveza "minimalne odeće" za striptizete.

"Jednostavno ne damo da Salem, Okrug Mekkuk i Južna Dakota postanu poznati kao 'Grad greha'" - preti senator. 

SALEM , 2008. (FoNet

Pogledajte još