Midori

Goto Midori, krhka japanska violinistkinja svira celim telom. Temperamentni pokreti, unošenje u svaki ton, precizna, savršena tehnika... I istočnjačka uzdržanost, uočljiva nota skromnosti i distanciranosti. Midori, svetska zvezda klasične violine, koncert u prepunoj dvorani Kolarca održala je sa američkim pijanistom Čarlsom Abramovičem.

Na repertoaru su bile kompozicije Baha, Betovena, Šuberta i Forea, a Midori je beogradsku publiku opčinila repertoarom, šarmom i posebnim, emotivnim i predanim načinom sviranja.

Midori, rođena u Osaki, u Japanu, 1971, danas živi u Los Anđelesu i godišnje održi stotinak koncerata u dvoranama širom sveta. U Americi je studirala na Džulijard koledžu i debitovala na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Njujorške filharmonije 1982. godine na koji ju je pozvao čuveni dirigent Zubin Mehta. Violionistkinja sa bogatom koncertnom biografijom i značajnim muzičkim nagradama poznata je i po pomoći koju pruža talentovanim muzičarima. Neprofitnu organizaciju Midori i prijatelji osnovala je 1992. godine, omogućivši muzičko obrazovanje deci koja nemaju privilegiju da se redovno bave muzikom.

Zanimljivo je da Midori svira na violini Guarnerus del Gesu ’ex- Huberman’ iz 1734, koju je od japanske fondacije Hajašibara dobila na doživotno korišćenje.

Ove godine Midori je premijerno publici predstavila i klavirski trio sa pijanistom Džonatanom Bisom i violončelistom Johanesom Mozerom. Na prvom su Bahove i Baartokove sonate, a drugi, dvostruki CD naslovljen je "The Essential Midori".

Jedna od najvećih zvezda klasične muzike današnjice odsvirala je u Beogradu tehnički savršen koncert, pun najrazličitijih emocija. Proživela ih je na sceni i u potpunosti prenela publici. Koncert u trajanju od dva sata završen je ovacijama, sa dva poziva na bis. Publika je uživala, a u Kolarcu su se čuli tonovi violine kakvi se retko čuju i iza kojih su neverovatan talenat i težak rad, potpuna posvećenost i beskrajna radost sviranja...

Jelena Jovanović

Pogledajte još